MonPlaneta
Presenten una forma de fabricar plaques solars de perovskita a gran escala

Un equip d’investigadors de la Universitat de Surrey, a Anglaterra, ha presentat en un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’ una nova manera de fabricar plaques solars de perovskita a gran escala, que podria facilitar molt la seva producció industrial per a usos comercials. Així, aquesta alternativa té un cost més baix, una eficiència que pot ser igual o superior i, a més, permet fer plaques més grans, primes i flexibles.

La perovskita és un material que podria dur molt més enllà la captació d'energia solar
La perovskita és un material que podria dur molt més enllà la captació d’energia solar

Un “material miraculós”

És per tot això, explica el mateix equip, que la perovskita és considerat un “material miraculós”. Tal com explica el doctor Ehsan Rezaee, investigador postdoctoral a l’Institut de Tecnologia Avançada (ATI) de la Universitat de Surrey i líder de l’equip que ha fet aquest nou avenç, el sue objectiu és simplement “produir els components de les plaques solars amb tinta de perovskita“.

Aquesta possibilitat, tot i que reconeix que “no és una nova tecnologia”, fins ara no es podia dur a gran escala, ja que “el procés de fabricació ha d’estar altament controlat i optimitzat” per tal d’obtenir ‘films’ de perovskita “de puresa extrema, bona cristal·linitat i una cobertura completa de l’àrea de deposició”. Així, gràcies al nou mètode que han dissenyat, els investigadors afirmen que han trobat “una manera ràpida i reproduïble” de fabricar aquesta part essencial de les plaques solars “a escala massiva”, cosa que “aplana el camí pel seu ús en mercats comercials“.

Aquest sistema pot permetre fabricar plaques de perovskita a escala industrial de manera senzilla | University of Surrey
Aquest sistema pot permetre fabricar plaques de perovskita a escala industrial de manera senzilla | University of Surrey

La perovskita, la base de les plaques del futur

A més de ser barates, lleugeres i amb la possibilitat de ser rígides o flexibles segons es desitgi, cosa que dóna moltes més possibilitats no només a la seva instal·lació sinó també al seu transport, la perovskita també pot generar electricitat captant les parts no-visibles de l’espectre de la llum.

És per això, i per les seves propietats elèctriques, òptiques, magnètiques i catalítiques, que la perovskita ha estat molt estudiada durant els darrers anys. De fet, l’eficiència de la conversió d’energia de les plaques solars d’aquest material ha passat, en només 12 anys, del 3,8% a superar, en alguns casos, el 25%. Trobar una manera de fabricar-ne a gran escala, i també aconseguir limitar-ne la degradació a un nivell semblant al del silici, han estat, fins ara, els principals obstacles a la seva arribada als mercats.

Més notícies
IKEA

IKEA anuncia una prova pilot per vendre plaques solars a les seves botigues

L'empresa llançarà una línia de productes fotovoltaics per a la llar
:  - Mobile
La tecnologia es basa en el mateix principi que les ulleres de visió nocturna | UNSW Sydney

Un gran avenç facilita la captació d’energia solar a la nit

Una millora en la captura d'energia termal pot augmentar enormement la generació renovable d'electricitat
:  - Mobile
La instal·lació d'energies renovables arreu del món ha aconseguit una fita que, fins fa poc, semblava impensable | ACN

Les energies solar i eòlica arriben al 10% de la generació elèctrica global

La xifra es va assolir el 2021 i va fer que la suma de totes les renovables suposés el 38%
:  - Mobile
Mantenir netes les plaques solars és importantíssim per a la seva producció | MIT

Desenvolupen una manera de netejar plaques solars sense aigua

Mantenir els panells nets pot arribar a suposar un 10% del cost d'operació d'aquesta energia renovable
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa