La pobresa energètica és la causa d’aproximadament 7.100 morts anuals a l’Estat, segons les xifres aportades per l’Associació de Ciències Ambientals (ACA). Així doncs, aquesta causa de mort supera de molt en quantitat de víctimes d’altres molt més presents al nostre pensament com ara els accidents de trànsit. A més, la pobresa energètica és responsable de sis de cada vuit incendis declarats als habitatges de l’estat espanyol.
Quatre milions i mig de persones no poden escalfar casa seva
Durant aquestes festes de Nadal, segons afirma la Càtedra d’Energia i Pobresa de la Universitat Pontifícia Comillas, a l’Estat hi ha més de quatre milions i mig de persones que no poden mantenir les seves llars a la temperatura d’entre 18ºC i 22ºC que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’augment dels preus de la llum i el gas ha complicat encara més la vida de moltes famílies fins el punt que, segons un estudi recent d’AXA, un 71% dels ciutadans de l’estat espanyol estan preocupats per no pagar la corrent i un 78% ha decidit fer servir menys la calefacció.

Mortalitat per causes molt diverses
Tot plegat pot tenir un impacte molt més important que el que ens pensem. Segons un estudi publicat a la revista ‘European Journal of Epidemiology’, per a cada descens de 2,9ºC en la temperatura en un període de 24 hores, els casos d’ictus augmenten un 11%, amb una incidència molt més important en les persones que ja estaven en risc. A més, l’OMS afirma que entre el 30% i el 50% de les morts addicionals que es produeixen durant l’hivern es deuen a una climatització insuficient de les llars. La pobresa energètica fins i tot es pot relacionar amb sis de cada vuit morts a les llars per incendis, ja que impulsa a fer servir estufes en mal estat, brasers… mètodes més barats però més perillosos.
Un problema social de gran magnitud
És per tot això que poder mantenir casa nostra a una temperatura adequada és un problema de primer ordre. La solució, és clar, passa per augmentar l’eficiència energètica tant dels edificis com dels sistemes de calefacció i refrigeració que fem servir. Tot això, però, no és a l’abast de les persones amb menys recursos econòmics, fins i tot amb les ajudes públiques ofertes fins ara. La transició energètica, doncs, continua seguint un camí que, com apunten estudis recents, pot no fer altra cosa que augmentar encara més les desigualtats no només entre països i regions sinó, també, entre estrats socioeconòmics.