MonPlaneta
Les plataformes contra la MAT del Pallars presenten 800 al·legacions

La Plataforma Unitària contra l’autopista elèctrica del Pallars i Salvem Lo Pallars han recollit aproximadament 800 al·legacions contra la línia de Molt Alta Tensió del Pallars per tal d’aturar el projecte, impulsat per Forestalia. Aquesta MAT (400.000 kV) hauria de tenir una llargada de 26km i unir Laluenga, a Osca, amb Isona, al Pallars Jussà, a través de 56 torres elèctriques d’uns 70 metres d’alçada. Les al·legacions, a més, també són contra la línia d’alta tensió de 220 kV que vol anar de Foradada del Toscar a la Pobla de Segur.

Paral·lelament, sota el lema ‘Renovables sí, però no així’, les entitats han redactat un fulletó per informar la població sobre la MAT i les macrocentrals solars projectades a Isona i la Conca Dellà, Suterranya, Castell de Mur i Talarn, que afectarien 632 hectàrees, l’equivalent a 840 camps de futbol. Els contraris als projectes creuen que aquestes iniciatives “condicionaran el futur del territori en termes ambientals, econòmics i socials” i que les línies elèctriques i les plantes solars “debilitaran el futur de la pagesia, hipotecant els camps per al futur” i reforçaran “un model energètic antic” amb macroprojectes centralitzats que generen energia en un punt concret per després distribuir-la a llocs llunyans.

Una dona signant al·legacions contràries al projecte de la MAT d'Osca al Pallars | ACN
Una dona signant al·legacions contràries al projecte de la MAT d’Osca al Pallars | ACN

Per la Plataforma contrària a la MAT i Salvem Lo Pallars “es repeteixen errors del passat en no plantejar un model de futur basat en l’estalvi i l’eficiència energètica” i en la construcció de comunitats energètiques i cooperatives locals. Així, en la seva opinió, “es retrocedeix en la valorització de la natura i es posa en risc projectes com el Geoparc” i altres iniciatives de turisme sostenible. La Plataforma contrària a la MAT del Pallars continua activa i durà a terme accions per aturar el traçat de l’autopista elèctrica de Laluenga-Isona i evitar la instal·lació de macroparcs solars que “no responen en cap cas a un model de transició energètica sostenible ni social”. Els contraris al projecte animen a la ciutadania a adherir-se a la campanya ‘Renovables sí, però no així’, que vol aturar les macrocentrals fotovoltaiques i línies de molt alta tensió a la comarca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa