Plantar arbres per tot el continent europeu, convertint terrenys agrícoles en boscos una altra vegada, podria fer augmentar les precipitacions a l’estiu una mitjana d’un 7,6%, segons afirma un article publicat a la revista ‘Nature Geoscience’ i elaborat per un equip de científics encapçalats per Ronny Meier, de l’Escola Federal Politècnica de Zuric (Suïssa). Les noves pluges, a més, no afectarien només les zones on hi hagués els nous boscos, sinó que els patrons canviarien fins i tot en regions allunyades. Tot plegat, conclouen els responsables de l’estudi, podria ser molt útil a l’hora de pal·liar parcialment l’augment de les sequeres que causa –i causarà encara més– el canvi climàtic.

Tot i que aquestes conclusions es basen en l’observació de tendències existents, les raons que les expliquen no són tan clares i tenen a veure, probablement, amb la interacció entre els boscos i els núvols. Estudiar-ho tot plegat és molt útil en un moment on, precisament, la reforestació és vista com un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. Què passaria, doncs, si grans extensions de terres agrícoles d’Europa es convertissin en boscos gestionats de manera sostenible? Com canviarien les pluges? Fent servir un model estadístic, els investigadors han conclòs que, amb un augment uniforme d’un 20% dels boscos europeus, les pluges augmentarien, especialment a l’hivern i a les regions costaneres però també en zones llunyanes, on l’augment seria més significatiu a l’estiu, precisament l’època més preocupant de l’any.

La pluja i el vent deixen catifes de fulles a Terrassa

Les notícies, però, no són totes bones: l’augment de les precipitacions també podria exagerar els canvis que ja s’han produït pel canvi climàtic, com ara la concentració de les precipitacions, i podria causar episodis de pluja torrencial, especialment a la costa atlàntica d’Europa. Així, si els arbres plantats en un país poden afectar els del costat caldria elaborar un pla comú d’usos del sòl i tenir en compte, és clar, que plantar arbres no és la solució a tots els problemes relacionats amb el canvi climàtic sinó que, en alguns casos, podria provocar-ne més. Tot i que pot ser una ajuda, el més important continua sent reduir al mínim les emissions de gasos d’efecte hivernacle, alhora que la captura i emmagatzematge de carboni dels arbres dóna un cop de mà amb el que ja hem emès.

Nou comentari

Comparteix