MonPlaneta
Cinc pel·lícules sobre ciència, medi ambient i el futur de la humanitat
  • CA

En les nits fredes d’aquest hivern, quedar-se a casa i mirar una pel·lícula sempre és una bona proposta. A ‘Món Planeta’ hem fet un repàs de les pel·lícules que s’han fet durant les darreres dècades que destaquen per la seva credibilitat o els seus fonaments científics. Així, tot i que en molts casos són pel·lícules de ciència-ficció, els fets i mètodes que s’hi descriuen tenen una base real i, des d’aquest punt de vista, es podrien qualificar, si més no, de versemblants. Una d’elles és un documental, i per tant no s’hi apliquen aquests criteris.

1 – Gravity (Alfonso Cuarón, 2013). Després dels darrers esdeveniments a l’Estació Espacial Internacional i els efectes que ha tingut el llançament d’un míssil anti-satèl·lit per part dels russos, que ha creat un núvol de deixalles espacials, revisionar aquesta magnífica pel·lícula, protagonitzada per Sandra Bullock i George Clooney, és molt interessant. Una hora i mitja d’acció, angoixa, adversitat i la increïble i mortal soledat de l’espai, reconeguda amb set Oscars.

2 – Gattaca (Andrew Niccol, 1997). En un futur no gaire llunyà, els gens determinaran tota la vida de les persones. La feina, les relacions… tot està escrit a l’ADN. Els humans són dissenyats i seleccionats, segons el seu codi genètic, en el que és pràcticament un programa d’eugenèsia d’escala plantetària. Aquest film va ser un dels primers a posar sobre la taula, a gran escala, els problemes que podia dur la manipulació genètica en humans, proposant un futur regit per una dictadura biototalitària. Enmig d’aquest sistema opressiu, una persona (Ethan Hawke) nascuda de manera natural i amb defectes a l’ADN mira d’esquivar tots els controls per assolir els seus somnis.

3 – El malson de Darwin (Hubert Sauper, 2004). Un documental terrorífic sobre la pesca de la perca del Nil al llac Victòria, a Tanzània. Aquesta espècie, introduïda com a font d’aliment, ha causat l’extinció de centenars d’espècies endèmiques del llac per la seva voracitat, però els problemes van molt més enllà dels estrictament ecològics. La perca del Nil, exportada en grans quantitats com a menjar a Europa, és el centre d’una xarxa que ha canviat completament l’economia de la regió i que juga un paper importantíssim en la societat i la política. Una història que convé conèixer.

4 – Contact (Robert Zemeckis, 1997). Basada en una novel·la de Carl Sagan de 1985, aquest film segueix la història d’una científica del centre de recerca d’intel·ligències extraterrestres (SETI) que troba proves de l’existència d’una civilització alienígena. Després de descodificar el missatge que han captat els radiotelescopis, és l’escollida per dur a terme el primer contacte amb una raça provinent de l’espai. Tot i ser una història clarament de ciència-ficció, Sagan va escriure la novel·la original basant-se en els coneixements i les tecnologies de què es disposava en aquell moment, fent que la història, malgrat tot, resulti no només versemblant sinó, fins a cert punt, possible.

5 – The Martian (Ridley Scott, 2015). Aquest film, situat en un futur proper, també és una història de supervivència davant l’adversitat, com Gravity. En aquest cas, però no és a l’espai, sinó a la superfície de Mart. En un futur proper, un accident deixa un astronauta (Matt Damon) totalment sol al planeta roig i sense cap perspectiva de ser rescatat fins, com a mínim, al cap de quatre anys. En aquesta situació, ha de fer servir tot el seu enginy i coneixements científics per mirar d’adaptar el petit habitacle de la NASA a les seves necessitats i posar-se en contacte amb la Terra, on se l’ha donat per mort.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa