MonPlaneta
Uns peixos brillants modificats genèticament envaeixen els rius del Brasil
  • CA

Uns peixos modificats genèticament perquè brillin de color blau, verd o vermell quan se’ls exposa a llum negre s’han escapat de piscifactories del sud-est del Brasil i estan escampant-se pels rius de la Mata Atlàntica, una selva que ocupa parts d’aquest país, el Paraguai i l’Argentina. Els animals van ser creats per viure en aquaris però ara podrien ser una amenaça per a la fauna local, segons un article publicat a la revista ‘Science’.

L’amenaça que suposen aquests peixos per a un dels indrets amb una biodiversitat més rica del món és “seriosa”, explica a ‘Science’ Jean Vitule, ecologista de la Universitat Federal de Paraná, i pot tenir conseqüències imprevisibles. Els gens que els fan brillar, per exemple, es podrien introduir als peixos nadius de la zona, fent-los més fàcils de detectar pels depredadors.

Els peixos zebra, originaris del sud-est asiàtic, van ser modificats per primera vegada perquè brillessin amb finalitats científiques a finals dels anys noranta. Per fer-ho, se’ls van introduir gens de meduses i coralls. Més endavant, es van patentar amb el nom de Glofish i se’ls va començar a vendre com a mascotes, sent el primer animal modificat genèticament que es podia comprar lliurement.

Més endavant, la venda d’aquests peixos va ser prohibida a alguns països, precisament, per por a que s’introduissin com a espècie invasora. La primera vegada que se’n va veure un en llibertat va ser a Florida, als Estats Units, el 2014, però sembla que no es va reproduir, probablement, perquè va ser devorat per algun depredador. Al Brasil, en canvi, això no ha passat, i se n’han vist grups nedant a diversos rius des de 2015.

Un estudi sobre aquests animals ha demostrat que s’estan reproduint durant tot l’any i que, a més, arriben a la maduresa sexual abans que els seus avantpassats asiàtics, fent que es reprodueixin i s’escampin més ràpid. A més, s’alimenten tant d’insectes nadius com d’algues i zooplàncton. Segons els experts, són a les primeres fases d’una invasió i poden continuar propagant-se, començant a afectar espècies locals ja sigui per la competència pel menjar o perquè les depredin. El 2020, ja se’n van trobar al sud i al nord del país.

Més notícies
La taca de peixos morts ocupa una superfície d'uns 3.000 metres quadrats | Sea Shepherd
Troben més de 100.000 peixos morts surant en aigües franceses
Tant el Ministeri del Mar del país com la Comissió Europea han obert investigacions
Un peix de la família dels sebàstids | Wikimedia Commons
Els peixos es comuniquen amb sons molt més sovint del que ens pensem
Fa com mínim 155 milions d'anys que ho fan i les seves "veus" són més importants del que sembla
Un exemplar de carpí vermell | Pixabay
Aconsegueixen ensenyar uns peixos a conduir
Un equip de científics israelians demostra la capacitat d'aprenentatge dels carpins vermells i, a més, refuta el mite sobre la durada de la seva memòria
El robot emprat per espantar les gambúsies | Giovanni Polverino
Un robot aconsegueix espantar una espècie invasora i reduir-ne l’impacte
Fins i tot la seva fertilitat ha caigut, obrint un nou camí en la lluita contra aquest problema global

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa