MonPlaneta
El parc de l’Ermita de Castellbisbal reobre totalment restaurat
  • CA

El parc de l’Ermita de Castellbisbal (Vallès Occidental) ha tornat a entrar en servei després de sis mesos tancat per unes intervencions de millora i restauració paisatgística. Aquest projecte de remodelació total ha estat redactat i executat per Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i ha comptat amb una inversió de gairebé 325.000€, dels quals 172.000€ han estat aportats per l’Ajuntament de Castellbisbal i 153.000€ per l’AMB.

Paisatge, usos i educació ambiental

La restauració del parc s’ha fet amb tres línies estratègiques molt presents: la transformació paisatgística, l’ampliació d’usos i l’impuls a l’educació ambiental. Entre les actuacions en destaca, per exemple, la creació d’una zona d’estada i un mirador, que vol donar valor a les vistes de l’entorn, que permeten veure les serres de l’Ataix i de les Forgues i les muntanyes d’Ordal i Collserola. A més, també s’ha implantat un mòdul de Naturaula, un nou espai per a activitats educatives per a famílies i escoles. Així es consolida l’oferta d’activitats d’educació ambiental al voltant de l’ecosistema del part, reafirmant l’aposta de l’AMB per incorporar la participació ciutadana en la conservació i manteniment d’aquests espais.

El mirador és un dels espais més destacats del 'nou' parc de l'Ermita de Castellbisbal | Albert Canalejo / AMB
El mirador és un dels espais més destacats del ‘nou’ parc de l’Ermita de Castellbisbal | Albert Canalejo / AMB

Nova zona d’esbarjo per a gossos

A banda d’això, també s’ha creat una zona d’esbarjo per a gossos amb dos espais diferenciats: un d’estada per a propietaris, amb bancs, papereres, una font i enllumenat; i una altra, a un nivell inferior, pel gaudi dels gossos. També s’ha millorat l’accessibilitat del parc, modificant el camí principal fins al nou mirador per potenciar la connectivitat de tot el parc i tenir un accés més directe al nou espai. A més, s’ha pavimentat el nou accés de vehicles i la rampa que comunica amb la cota inferior del parc, on es troben la majoria d’equipaments.

La il·luminació del parc també s’ha incrementat, amb la col·locació de quatre fanals nous que asseguren que es pugui practicar esport a les hores més fosques i sis punts de llum nous al mirador i a l’àrea d’esbarjo per a gossos. Tot aquest enllumenat és LED i disposa d’un dispositiu de control de presència per minimitzar el consum energètic. Pel que fa a la pista de patinatge, que es trobava en desús, s’ha transformat en una pista esportiva per a la pràctica del bàsquet de carrer i el corfbol. Finalment, al mirador, a partir de la tardor es farà una actuació de plantació d’arbrat.

La zona d'esbarjo per a gossos és una de les actuacions que s'ha fet al parc de l'Ermita de Castellbisbal | Albert Canalejo / AMB
La zona d’esbarjo per a gossos és una de les actuacions que s’ha fet al parc de l’Ermita de Castellbisbal | Albert Canalejo / AMB

Del disseny a la gestió integral d’espais públics metropolitans

Des de 2019 el parc de l’Ermita de Castellbisbal és part de la Xarxa de Parcs Metropolitans, que agrupa un total de 52 espais verds de què l’AMB fa una gestió i manteniment integrals. Aquesta actuació és un exemple de transformació i millora d’un espai verd existent i realça les competències de l’AMB al territori i, en concret, en l’àmbit de l’espai públic, de la planificació urbanística a la gestió integral, passant pel disseny de nous espais, la millora dels existents i la promoció de programes educatius i de dinamització i promoció que descobreixen els valors d’aquests espais.

Més notícies
Taller 'Fluorescència i bioluminescència. Natura que brilla a la foscor', per mostrar que hi ha molts tipus d’éssers vius que emeten llum i d’altres que amb llum fosca canvien de color.
Els arbres dels parcs metropolitans absorbeixen 132 tones anuals de CO2
La presència d’un parc metropolità fa baixar 1,3 ºC la temperatura i ajuda a reduir l’illa de calor
Les Naturaules metropolitanes obren les portes
L’activitat consolida i amplia l’oferta de l’AMB en projectes d’educació ambiental a l’espai públic
El Parc del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric, a Badalona | AMB
Els espais naturals metropolitans: ecologia, salut i patrimoni
Les actuacions de l'AMB a parcs, rius i platges han permès recuperar zones verdes per millorar la biodiversitat i la vida de les persones
Festa amb moltes activitats i jocs adreçats a petits i joves amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient realitzada al Parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet.
S’han observat 256 espècies d’ocells als parcs i platges metropolitans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa