MonPlaneta
Pacte català per fomentar la prevenció i reutilització d’envasos

La Fundació Rezero, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, ha presentat aquest dimecres un protocol que garantirà el dret de les persones consumidores a comprar amb elements reutilitzables. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha explicat que Catalunya torna a ser pionera en “propostes innovadores, trencadores, que ens fan canviar la manera com consumim”. D’aquesta manera, ha afirmat que “a Catalunya no ens quedem enrere, així ja ho marcàvem a la normativa i a la planificació, amb actuacions per al foment de l’envàs reutilitzable en l’àmbit comercial, i es reforçarà en la Llei de Prevenció i Gestió dels Residus i d’Ús Eficient dels Recursos de Catalunya”

Rezero ha presentat un acord clau per al foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d’un sol ús als establiments comercials que té el suport de l’ARC. També hi han participat la subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari, Glòria Cugat, i la subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón. El protocol reconeix per primer cop el dret a comprar sense envasos de plàstic d’un sol ús. S’hi han adherit Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona, i queda obert a noves incorporacions. Aquestes organitzacions s’han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus envasos de productes a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments, i a fer-ne difusió.

Bossa de plàstic surant al mar  | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units
Bossa de plàstic surant al mar | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units

El director de l’ARC ha detallat que “a Catalunya ja hem tingut experiències transformadores amb resultats molt positius i que han transcendit el nostre àmbit territorial”. L’any 2009 es va signar el “Pacte per la bossa”, a través del qual les associacions que agrupen la distribució gran i petita es van aliar amb l’administració amb un objectiu comú de reducció. Com a conseqüència, moltes cadenes van començar a cobrar les bosses de plàstic de caixa. Aquell pacte va servir per empènyer els consumidors a fer servir menys plàstics i més elements reutilitzables que porten des de casa seva, amb un gran èxit, ja que només en dos anys va reduir-se a la meitat el consum global de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús al país.

Per a Peraire, el protocol és “una mirada de futur”, en direcció a “on volem avançar”. El considera “un gran avenç per a la reducció de residus a Catalunya” i espera que “més negocis s’hi afegeixin”. L’ARC ha atorgat, en el marc de la convocatòria d’ajuts per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals, dos ajuts a Rezero per a aquest projecte. L’actuació “Fem accessible la reutilització” va rebre, l’any 2019, 13.000€, i per al “Pacte per la reutilització al comerç català” s’han destinat, al 2021, gairebé 20.000€.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa