Per bé que gairebé mai no hi pensem, la sorra és un dels recursos naturals més explotats del món, i l’ONU alerta que la seva extracció està destruint els llits marins, posant en perill ecosistemes i també comunitats costaneres que viuen del mar, com ara les de pescadors. Emprada en la producció de formigó i vidre, segons els càlculs cada any es retiren del fons del mar uns 6.000 milions de tones de sorra, que és en segona posició –només darrere l’aigua– a la llista de recursos més extrets.
Vaixells que fan d’aspiradores
En total, la humanitat cada any fa servir uns 50.000 milions de tones de sorra i grava. Així doncs, més d’un 10% provenen dels mars i oceans. Tal com explica el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP), hi ha vaixells que funcionen com si fossin aspiradores, enduent-se del fons del mar tant la sorra com els microorganismes de què s’alimenten els peixos, causant una disrupció enorme de la cadena tròfica. Això, de fet, fins i tot fa que en algunes zones resulti molt difícil que la vida es recuperi després d’una operació d’extracció de sorra.

Una nova eina d’anàlisi
La publicació de les noves dades de l’UNEP concideix amb la presentació d’una nova eina d’anàlisi que, anomenada Marine Sand Watch, té per objectiu fer un seguiment de les activitats d’extracció arreu del món fent servir el monitoratge marí i algoritmes d’intel·ligència artificial. Així, es podrà veure més clarament quin és l’abast i la intensitat dels impactes ambientals de l’extracció de sorra als ecosistemes marins costaners.
Una indústria insostenible
Tenint en compte les dades de què es disposa, però, sembla molt clar que el ritme actual no és sostenible, ja que no dóna temps als ecosistemes marins de recuperar-se i, en molts casos, com que s’enduu la sorra i també l’aliment dels peixos el que fa és, essencialment, esterilitzar el fons del mar. Això és especialment cert en els casos que l’extracció de sorra arriba fins al fons, a la roca, destruint completament l’hàbitat.
A més de demanar posar fre a aquestes activitats, l’UNEP també recomana prohibir l’extracció de sorra de les platges, per tal de protegir les costes del món i protegir les persones que viuen a prop del mar de la pujada continuada del seu nivell. Actualment la sorra, que també és emprada per una indústria tan important per al futur com és la de l’energia solar, és extreta principalment del mar de la Xina meridional, el mar del Nord i la costa est dels Estats Units.