MonPlaneta
Les ONG contra la fam alerten que l’Àfrica Oriental viu la seva “pitjor crisi”
  • CA

Les principals ONG que lluiten contra la fam al món van alertar aquest diumenge que l’Àfrica Oriental viu la “pitjor crisi” que es recorda. En el marc del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra el 16 d’octubre, les entitats van aprofita per demanar ajuda a la resta del món. Segons afirmen, a Etiopia, Kenya, Somàlia o Sudan del Sud mor una persona de gana cada 36 segons, i cal millorar el finançament i l’educació per posar fre a una situació que, tot i que ja és greu habitualment, ha empitjorat a causa de l’alça de preus mundial.

Més de 800 milions de persones passen gana

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació va declarar el 16 d’octubre Dia Mundial de l’Alimentació el 1979, per tal de conscienciar la població mundial del problema que suposa la fam el món i augmentar els esforços per combatre-la. Segons l’ONU, el 2021 un 10% de la població mundial, 828 milions de persones, passaven gana, 150 milions més que abans de la pandèmia de Covid-19. Per posar remei a aquesta crisi, caldrien 41.000 milions d’euros d’ajuda humanitària, però de moment només ha arribat poc més d’un 35% d’això.

El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)
El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)

Les regions més afectades són l’Amèrica Llatina, l’Orient Mitjà i el Sahel, a l’Àfrica. A Somàlia, per exemple, la crisi alimentària és pitjor que la de 2011, quan més de 250.000 persones van morir de gana. Enguany, com també a Etiopia i Kenya, el ritme de persones que miren de fam s’ha accelerat, i hi ha milions i milions de persones que tenen problemes molt seriosos per aconseguir menjar.

Tot plegat es deu a una acumulació de factors. Primer, les darreres quatre temporades de pluges les precipitacions han estat molt minses i no sembla que la situació hagi de canviar. Això, que es pot considerar un efecte del canvi climàtic, ha empobrit enormement els cultius però també les pastures, abocant agricultors i ramaders a la pobresa, la fam i l’abandó del seu mitjà de vida. A més, els conflictes armats també afecten la regió, i a aquestes circumstàncies s’hi va sumar primer la pandèmia de Covid-19 i, després, els efectes de la invasió russa d’Ucraïna en el preu dels aliments.

Més notícies
Un canvi en l'alimentació faria més per la sostenibilitat del sector que no pas el decreixement | Jan von Holleben
El decreixement no faria sostenible el sistema alimentari global
Un estudi afirma que combinar un canvi en la dieta, posar preu a les emissions i repartir la riquesa és el millor camí
La població d'origen europeu té un tant per cent de tolerants a la lactosa enormement més alt que la resta d'humans | Pxhere
La tolerància a la lactosa pot ser una adaptació a la fam i les epidèmies
Un estudi ofereix aquesta explicació per a la capacitat de les persones d'origen europeu de digerir la llet
Canvi climàtic
El canvi climàtic provoca un increment “alarmant” de fam al món
L'informe Global Hunger Index 2019, constata que els països amb índex més alts de fam, són els que més pateixen els efectes del canvi climàtic en la producció d'aliments
Les plantacions d'algues són una de les grans esperances per a l'alimentació del futur | Derek Keats (CC BY 2.0)
Una nova tècnica d’aqüicultura pot alleujar l’escassedat mundial d’aliments
La tecnologia permet cultivar "algues enriquides" amb nutrients, proteïnes, fibra i minerals per a humans i animals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa