Un equip d’investigadors de la Universitat de Tel Aviv i de l’Institut de Recerca Oceanogràfica i Limnològica d’Israel han creat una nova tècnica d’aqüicultura que pot alleujar l’escassedat mundial d’aliments. Segons expliquen en un article a ‘Innovative Food Science & Emerging Technologies’, aquesta tecnologia permet cultivar “algues enriquides” que duen nutrients, proteïnes, fibra i minerals tant per a humans com per a animals.
Els científics afirmen que la seva recerca ha permès millorar significativament la velocitat de creixement i els nivells de proteïnes, hidrats de carboni i minerals de les algues, convertint-les en un ‘superaliment natural’ d’un valor nutricional altíssim i que podria assegurar “una font de menjar il·limitada”, segons afirma un comunicat de la Universitat de Tel Aviv.

Nutrients a la carta
L’estudi va consistir a fer créixer diverses espècies d’algues dels gèneres Ulva, Gracilaria i Hypnea en diverses condicions i al costat de piscifactories. El resultat va ser una millora significativa en el creixement i les propietats com a aliment, amb unes quantitats molt abundants dels components necessaris per a la dieta humana. A més, gràcies a la nova tecnologia, es pot determinar quins nutrients es desitja que tinguin les algues, ja siguin proteïnes o ferro, iode, calci, magnesi, zinc, antioxidants…
Així, es podria ajudar poblacions que pateixen desnutrició o malnutrició i també desenvolupar suplements per a dietes vegetarianes o veganes. A més, diferència d’altres mètodes, aquest no demana fer servir molta terra, aigua ni fertilitzant, és respectuosa amb el medi ambient i redueix riscos ambientals. Segons els investigadors, és una solució ideal per a una agricultura neta i sostenible i que, a més, redueix els nivells tant de carboni com de nutrients a les aigües costaneres, que poden ser un problema greu.