MonPlaneta
Una nova tècnica d’aqüicultura pot alleujar l’escassedat mundial d’aliments

Un equip d’investigadors de la Universitat de Tel Aviv i de l’Institut de Recerca Oceanogràfica i Limnològica d’Israel han creat una nova tècnica d’aqüicultura que pot alleujar l’escassedat mundial d’aliments. Segons expliquen en un article a ‘Innovative Food Science & Emerging Technologies’, aquesta tecnologia permet cultivar “algues enriquides” que duen nutrients, proteïnes, fibra i minerals tant per a humans com per a animals.

Els científics afirmen que la seva recerca ha permès millorar significativament la velocitat de creixement i els nivells de proteïnes, hidrats de carboni i minerals de les algues, convertint-les en un ‘superaliment natural’ d’un valor nutricional altíssim i que podria assegurar “una font de menjar il·limitada”, segons afirma un comunicat de la Universitat de Tel Aviv.

El cultiu d’algues està sent estudiat arreu del món, també a Catalunya, per les seves enormes possibilitats | IRTA

Nutrients a la carta

L’estudi va consistir a fer créixer diverses espècies d’algues dels gèneres Ulva, Gracilaria i Hypnea en diverses condicions i al costat de piscifactories. El resultat va ser una millora significativa en el creixement i les propietats com a aliment, amb unes quantitats molt abundants dels components necessaris per a la dieta humana. A més, gràcies a la nova tecnologia, es pot determinar quins nutrients es desitja que tinguin les algues, ja siguin proteïnes o ferro, iode, calci, magnesi, zinc, antioxidants…

Així, es podria ajudar poblacions que pateixen desnutrició o malnutrició i també desenvolupar suplements per a dietes vegetarianes o veganes. A més, diferència d’altres mètodes, aquest no demana fer servir molta terra, aigua ni fertilitzant, és respectuosa amb el medi ambient i redueix riscos ambientals. Segons els investigadors, és una solució ideal per a una agricultura neta i sostenible i que, a més, redueix els nivells tant de carboni com de nutrients a les aigües costaneres, que poden ser un problema greu.

Més notícies
Una minisamarreta impresa com a demostració del nou material | Universitat de Rochester

La roba del futur estarà feta d’algues?

Una nova tècnica de bioimpressió 3D ha aconseguit materials fotosintètics vius que podrien servir per elaborar vestimenta
Aquests petits crustacis fertilitzen les algues vermelles com les abelles ho fan amb les flors de terra ferma | Universitat de la Sorbona

Alguns crustacis ‘pol·linitzen’ les algues, com els insectes amb les flors

El descobriment revela que aquest tipus de fertilització podria ser molt més antiga del que es pensava
El fruit del pa és un conreu típic de les illes del Pacífic i que té unes propietats molt interessants | Wikimedia Commons

Un conreu resilient dóna esperança a la seguretat alimentària del futur

El fruit del pa podria convertir-se en un aliment cada cop més habitual lluny del seu Pacífic natal
L'arròs és un dels conreus més importants del món i la principal font d'aliment de centenars de milions de persones

Una varietat transgènica d’arròs produeix més menjar amb menys fertilitzant

Ha estat creat a la Xina, millorant alhora la fotosíntesi i l'ús del nitrogen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa