MonPlaneta
Una nova eina per trobar minerals pot facilitar la transició energètica
  • CA

Un equip d’investigadors ha desenvolupat una nova sèrie d’eines per descobrir dipòsits d’alguns minerals molt necessaris per a la transició energètica. Gràcies al seu ús, no només es podria accelerar i abaratir la implantació de les energies renovables sinó que, a més, es reduiria l’impacte ambiental de les explotacions mineres que busquen aquests minerals.

Una necessitat cada dia més gran

L’eina, que ha estat desenvolupada per un equip liderat per la Universitat d’Exeter, a Anglaterra, ha donat molta informació nova de com descobrir dipòsits de coure de pòrfir. Les mines que els exploten són els principals proveïdors del món tant de coure com de molibdè, a més de grans quantitats d’or i d’altres metalls que es fan servir en sistemes claus com els vehicles elèctrics, les turbines eòliques, les plaques solars i les xarxes de distribució elèctrica.

Així doncs, trobar reserves de coure de pòrfir és un dels objectius de moltes de les grans companyies mineres del món que, per fer-ho, empren tot tipus de tècniques d’exploració que no només són molt cares sinó que tenen un impacte molt gran en el medi ambient. Aquests dipòsits es formen originàriament a molts quilòmetres sota la superfície de la Terra, a sobre de grans cambres de magma, i no només són rars sinó que la majoria dels que són a prop de la superfície ja han estat explotats.

Per tot plegat, trobar només maneres de descobrir reserves més profundes, i també més petites, és molt important, però el dany que fan al medi ambient, el seu cost i les legislacions, cada vegada més estrictes, ho fan molt difícil. Aquí és on entra aquesta nova eina, que es basa en un descobriment: algunes textures preservades a les roques poden indicar els tipus de processos que formen els dipòsits i, per tant, indicar els indrets on hi ha més possibilitats de trobar-ne.

Alguns accidents geològics permeten veure l'evolució dels materials que formen l'escorça terrestre | Wikimedia Commons
Alguns accidents geològics permeten veure l’evolució dels materials que formen l’escorça terrestre | Wikimedia Commons

Una mostra única

El nou estudi s’ha dut a terme a Nevada, als Estats Units, on un aixecament de l’escorça terrestre permet observar una secció transversal única al món on es veuen quatre dipòsits de pòrfir i les roques que hi ha al voltant. Gràcies a això, s’ha pogut entendre molt més la seva formació i trobar pistes que apuntin a indrets on n’hi pugui haver. Així doncs, la nova eina dóna un marc de treball basat en les textures perquè els geòlegs puguin avaluar quina podria ser l’arquitectura tridimensional dels dipòsits abans de començar les prospeccions.

Amb aquest nou avenç, es podrà dotar de molta més informació a les empreses del sector perquè descobreixin aquests minerals, tant importants per a l’economia mundial i pel desenvolupament de les tecnologies verdes, amb un impacte ambiental molt menor. Els detalls es poden consultar a l’article publicat pels seus desenvolupadors a la revista ‘Ore Geology Reviews’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa