MonPlaneta
Un nou projecte europeu formarà estudiants en prevenció d’incendis
  • CA

Una nova iniciativa europea vol apropar els reptes del canvi climàtic i la reducció del risc d’incendis forestals a les aules de secundària. Anomenat ‘EduFire Toolkit’, està liderat per la Pau Costa Foundation i compta amb la col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya, la Universidad de Lisboa i el Leitrim County Council (República d’Irlanda), i forma part del programa europeu Erasmus+ per a l’educació, la joventut, la formació i l’esport.

Una visió transdisciplinar

L’objectiu d’EduFire és educar l’alumnat de secundària (12-16 anys) en la prevenció d’incendis forestals fent servir l’aprenentatge basat en projectes i des d’un punt de vista transdisciplinar de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques. El projecte oferirà directrius i recursos desenvolupats pels socis de la iniciativa per tal d’incorporar el tema dels incendis forestals a escala curricular. Un repte que, com afirma Míriam Arenas, una de les investigadores de la UOC que hi participa, ja s’havia identificat el projecte europeu CUIDAR, en què l’equip va treballar fa anys.

El projecte oferirà una caixa d’eines amb recursos educatius per despertar la curiositat i l’interès dels estudiants sobre tot el que faci referència als incendis forestals. La idea és que identifiquin i entenguin els reptes reals i locals i la relació que tenen amb el canvi climàtic. Les activitats també es dissenyaran per fomentar la participació de la comunitat i estendre l’impacte de la iniciativa.

Els incendis forestals són cada vegada més habituals i més destructius a causa de l'escalfament global | Pxfuel
Els incendis forestals són cada vegada més habituals i més destructius a causa de l’escalfament global | Pxfuel

Un projecte orientat a la participació

A EduFire, alumnat i professorat dels tres països participants cocrearan un conjunt d’eines educatives i orientades a la participació, clau per reforçar la consciència de la societat i la seva implicació amb els incendis forestals. Serà aquí on l’equip de la UOC farà les seves principals aportacions, tenint en compte l’experiència del grup en altres projectes de participació comunitària en la gestió d’incendis forestals.

Les eines desenvolupades amb EduFire es provaran en centres educatius dels països participants tenint en compte les característiques i reptes de cada territori. Una vegada posades a prova i millorades, s’espera que es puguin fer servir en diferents centres educatius europeus. Per això, en el transcurs del projecte s’organitzaran diverses activitats de difusió i formació orientades a la comunitat tant educativa com acadèmica.

Una proposta oberta

La idea del projecte és dotar d’eines i coneixements a la joventut i les seves comunitats per poder estar més ben preparats davant dels incendis forestals actuals i futurs. La caixa d’eines tindrà dues guies educatives, pel professorat i per l’alumnat. Així mateix, aquesta caixa d’eines s’anirà completant al llarg del projecte amb materials i productes creats per l’alumnat i tot es compartirà en obert. 

La voluntat és inspirar i preparar la ciutadania perquè entengui moltes incerteses sobre els incendis forestals que tindran lloc les properes dècades i perquè s’hi conscienciï. Es tracta d’un repte urgent i global i l’equip promotor espera que el projecte serveixi com a catalitzador per crear una xarxa de persones i centres educatius que vulguin sumar-s’hi. Per això es convida a qualsevol persona o centre interessat en rebre informació sobre el projecte i les diferents opcions de participar-hi a posar-se en contacte amb l’equip per mitjà de qualsevol de les vies indicades a la web del projecte.

Més notícies
Fa 430 milions d'anys, un incendi va calcinar un bosc de bolets gegants | Rawpixel
Identifiquen les restes de l’incendi forestal més antic que es coneix
Va declarar-se al sud de Gal·les fa 430 milions d'anys i va cremar uns bolets de 8 metres d'alçada
Els incendis forestals es podrien limitar si es reduís la càrrega de combustible i, a més, aprofitar la biomassa podria donar múltiples beneficis
La clau per prevenir incendis és l’aprofitament de la biomassa forestal
L'enginyer Carlos del Álamo recorda que aprofitar-la podria reduir fins a un 60% la superfície forestal cremada
Els incendis forestals són cada vegada més habituals i més destructius a causa de l'escalfament global | Pxfuel
El fum dels grans incendis forestals està destruint la capa d’ozó
Després d'anys de recuperació gràcies als Protocols de Montreal, ara l'escut protector de la Terra s'enfronta a una altra amenaça
Un bosc amb colors de tardor al Parc Natural de l'Alt Pirineu a la zona de Bonabé | ACN
Un estudi adverteix que l’escalfament global dispararà els grans incendis al Pirineu
La recerca estima que el 'marge de seguretat' que dona la humitat desapareixerà si la temperatura puja 3 graus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa