MonPlaneta
Un nou model prediu quins edificis es cremaran si hi ha un incendi forestal
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Estatal del Colorado, als Estats Units, ha creat un nou model per predir els impactes que poden tenir els incendis forestals a les comunitats humanes, incloent quins edificis es cremaran. A la seva presentació, en un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, afirmen que gràcies a ell es podran desenvolupar estratègies de mitigació i recuperació més eficients contra els efectes del foc.

Una manera de mesurar la vulnerabilitat

Els incendis forestals semblen imprevisibles i aleatoris, però fa anys que els dos autors d’aquest model, Hussam Mahmoud i Akshat Chulahway, han treballat per crear un model de mesura de la vulnerabilitat al foc. La majoria d’estudis s’han centrat en predir el comportament del foc en boscos i prats, però aquest és el primer que fa el mateix en un nucli habitat. Així, poden traçar el camí més probable del foc a través de cases i edificis i determinar el nivell de dany que rebrà cadascun i si sobreviurà o quedarà totalment calcinat.

El model segueix el foc i calcula com s'escamparà per les zones urbanes | Hussam Mahmoud
El model segueix el foc i calcula com s’escamparà per les zones urbanes | Hussam Mahmoud

El model va ser provat en dos incendis que van tenir lloc el 2018 i el 2020 a Califòrnia, i va predir quins edificis van cremar i quins van sobreviure amb una precisió d’entre el 58% i el 64%. Des d’aleshores, però, han ajustat el model per fer-la augmentar fins el 86%. Gràcies a això, creuen, es podrà incorporar al seu model als que prediuen l’afectació a les zones verdes per prendre les mesures de mitigació que facin falta a les zones considerades més vulnerables.

El foc es transmet com una malaltia

Els investigadors afirmen que la propagació d’un foc en una zona habitada és semblant a la transmissió d’una malaltia, com si es profduissin contagis entre objectes. Així, les estratègies de mitigació poden ser semblants: mapeig dels voltants del focus del foc (seguiment de contactes), deixar espai net al seu voltant (distància social), reforçar les estructures per fer-les més resistents (immunització) i crear tallafocs a les zones que separen els boscos i les zones urbanes (tancament de fronteres). De fet, fins i tot hi pot haver edificis ‘supercontagiadors’ i que, tenint-los en compte, es poden maximitzar els esforços de mitigació.

El doctor Hussam Mahmoud presentarà el seu treball a la cimera COP27, que se celebrarà entre els propers dies 6 i 18 de novembre a Xarm el-Xeikh, a Egipte.

Més notícies
Brases enceses | Vladimir Agafonkin / Flickr
Els “incendis zombi” ja cremen gairebé sempre a l’Àrtic i es podrien fer més habituals
Això suposa un perill enorme per a l'estabilitat del casquet polar i del permagel, un factor que podria accelerar l'escalfament global
Imatge de l'aplicació
Una aplicació permet veure els efectes dels incendis forestals a Catalunya des de 1986
Foc al Bosc, desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, també ofereix detalls com la superfície cremada en cada incendi o imatges d'abans i després del foc
Fa 430 milions d'anys, un incendi va calcinar un bosc de bolets gegants | Rawpixel
Identifiquen les restes de l’incendi forestal més antic que es coneix
Va declarar-se al sud de Gal·les fa 430 milions d'anys i va cremar uns bolets de 8 metres d'alçada
El projecte vol donar eines als adolescents i a les comunitats per conèixer millor com prevenir els incendis i com evolucionaran a causa del canvi climàtic | ACN
Un nou projecte europeu formarà estudiants en prevenció d’incendis
Vinculat al programa Erasmus+, aproparà aquest problema a els aules de secundària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa