MonPlaneta
Un nou model prediu quins edificis es cremaran si hi ha un incendi forestal

Un equip d’investigadors de la Universitat Estatal del Colorado, als Estats Units, ha creat un nou model per predir els impactes que poden tenir els incendis forestals a les comunitats humanes, incloent quins edificis es cremaran. A la seva presentació, en un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, afirmen que gràcies a ell es podran desenvolupar estratègies de mitigació i recuperació més eficients contra els efectes del foc.

Una manera de mesurar la vulnerabilitat

Els incendis forestals semblen imprevisibles i aleatoris, però fa anys que els dos autors d’aquest model, Hussam Mahmoud i Akshat Chulahway, han treballat per crear un model de mesura de la vulnerabilitat al foc. La majoria d’estudis s’han centrat en predir el comportament del foc en boscos i prats, però aquest és el primer que fa el mateix en un nucli habitat. Així, poden traçar el camí més probable del foc a través de cases i edificis i determinar el nivell de dany que rebrà cadascun i si sobreviurà o quedarà totalment calcinat.

El model segueix el foc i calcula com s'escamparà per les zones urbanes | Hussam Mahmoud
El model segueix el foc i calcula com s’escamparà per les zones urbanes | Hussam Mahmoud

El model va ser provat en dos incendis que van tenir lloc el 2018 i el 2020 a Califòrnia, i va predir quins edificis van cremar i quins van sobreviure amb una precisió d’entre el 58% i el 64%. Des d’aleshores, però, han ajustat el model per fer-la augmentar fins el 86%. Gràcies a això, creuen, es podrà incorporar al seu model als que prediuen l’afectació a les zones verdes per prendre les mesures de mitigació que facin falta a les zones considerades més vulnerables.

El foc es transmet com una malaltia

Els investigadors afirmen que la propagació d’un foc en una zona habitada és semblant a la transmissió d’una malaltia, com si es profduissin contagis entre objectes. Així, les estratègies de mitigació poden ser semblants: mapeig dels voltants del focus del foc (seguiment de contactes), deixar espai net al seu voltant (distància social), reforçar les estructures per fer-les més resistents (immunització) i crear tallafocs a les zones que separen els boscos i les zones urbanes (tancament de fronteres). De fet, fins i tot hi pot haver edificis ‘supercontagiadors’ i que, tenint-los en compte, es poden maximitzar els esforços de mitigació.

El doctor Hussam Mahmoud presentarà el seu treball a la cimera COP27, que se celebrarà entre els propers dies 6 i 18 de novembre a Xarm el-Xeikh, a Egipte.

Més notícies
Brases enceses | Vladimir Agafonkin / Flickr

Els “incendis zombi” ja cremen gairebé sempre a l’Àrtic i es podrien fer més habituals

Això suposa un perill enorme per a l'estabilitat del casquet polar i del permagel, un factor que podria accelerar l'escalfament global
:  - Mobile
Imatge de l'aplicació

Una aplicació permet veure els efectes dels incendis forestals a Catalunya des de 1986

Foc al Bosc, desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, també ofereix detalls com la superfície cremada en cada incendi o imatges d'abans i després del foc
:  - Mobile
Fa 430 milions d'anys, un incendi va calcinar un bosc de bolets gegants | Rawpixel

Identifiquen les restes de l’incendi forestal més antic que es coneix

Va declarar-se al sud de Gal·les fa 430 milions d'anys i va cremar uns bolets de 8 metres d'alçada
:  - Mobile
El projecte vol donar eines als adolescents i a les comunitats per conèixer millor com prevenir els incendis i com evolucionaran a causa del canvi climàtic | ACN

Un nou projecte europeu formarà estudiants en prevenció d’incendis

Vinculat al programa Erasmus+, aproparà aquest problema a els aules de secundària
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa