MonPlaneta
Un nou aparell flexible converteix la calor residual en electricitat

Un nou generador termoelèctric que es pot embolicar a canonades i altres superfícies que emeten calor podria permetre aprofitar l’energia residual per generar electricitat, augmentant l’eficiència energètica dels edificis. L’aparell, creat per investigadors de la Universitat Penn State i el Laboratori Nacional d’Energies Renovables dels Estats Units, ha estat presentat en un article a la revista ‘ACS Applied Materials & Interfaces’.

Molts dels sistemes de subministrament que fem servir habitualment generen calor residual, com ara les canonades d’aigua o els tubs d’escapament dels cotxes. Aquesta energia es perd, alliberada a l’atmosfera. Fins ara, però, no s’havia trobat una manera senzilla i rendible d’aprofitar-la.

Treballant per millorar l’eficiència dels generadors termoelèctrics, és a dir, dels aparells que poden convertir diferències de temperatura en electricitat, els investigadors havien aconseguit bons resultats amb aparells rígids, però fins ara no s’havia aconseguit fer-ho amb aparells flexibles, que faciliten molt el seu ús.

El generador termoelèctric flexible dissenyat als Estats Units | Penn State University
El generador termoelèctric flexible dissenyat als Estats Units | Penn State University

Gràcies a aquesta propietat, es podrien instal·lar a les fonts de calor residual més habituals, com els tubs d’indústries i edificis d’habitatges i fins i tot als vehicles. En les proves fetes al laboratori, la densitat energètica d’aquest aparell era un 150% superior a la dels millors que s’havien desenvolupat fins ara, i en posar-lo a prova fent-lo a gran escala, continua sent un 115% superior.

D’aquí uns anys, potser les grans fàbriques i els edificis on vivim podrien tenir centenars de metres de conduccions embolicades amb aquests aparells, cosa que podria dur l’electricitat generada fins a l’ordre dels kilowatts, una energia que, a dia d’avui, es perd sense que hi puguem fer res.

Aprofitar l’energia disponible, és a dir, fer que tota la nostra activitat sigui més eficient, és una pota de la transició energètica d’una importància gairebé comparable a la generació sense emissions de l’electricitat. Aquest avenç, doncs, podria ser cabdal, especialment si s’hi introdueixen millores i s’aconsegueix posar-ho a disposició del públic a un preu assequible.

Més notícies
Una part de la planta de producció de combustibles sintètics amb energia verda | ETH Zurich

Un nou sistema captura CO2 i produeix combustible amb energia solar

Tot i que és molt petita, demostra la possibilitat de produïr hidrocarburs fent servir energia renovable
:  - Mobile

Proposen una manera de reutilitzar l’energia de xemeneies i tubs d’escapament

Fent servir un material especial i una impressora 3D, es podria instal·lar un aparell termoelèctric al conducte
:  - Mobile
Estalviar en electricitat

L’eficiència energètica, un repte de present i futur que ens implica a tots

De les indústries als particulars, passant per les empreses que generen i distribueixen electricitat, fer un ús racional i optimitzat de l'energia és crucian en la lluita per un futur millor
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa