El darrer membre d’una tribu amazònica, que vivia sol des de 1995, ha mort. Així ho ha anunciat la Fundació Nacional de l’Indi (Funai) del Brasil. Durant els darrers 26 anys, d’ençà que els darrers de la seva gent van ser assassinats per ramaders i miners que volien explotar les seves terres, havia estat aïllat i se’l coneixia com “l’home de Tanaru” o “l’home del Forat.

Una persecució constant

D’ençà dels anys 70, els atacs sobre la seva tribu es van anar multiplicant i al cap de dues dècades, el 1995, els seus darrers sis companys van ser assassinats, deixant-lo tot sol. Des d’aleshores havia viscut a la terra dels seus avantpassats, Tanaru, una zona envoltada d’explotacions ramaderes i que és considerada una de les més violentes del Brasil. Com que l’home “civilitzat” havia estat responsable de l’extermini de tot el seu món, es resistia a tenir-hi cap tipus de contacte.

La selva amazònica | Cedida
A la selva amazònica hi viuen més d’un centenar de tribus indígenes que sovint són perseguides per ramaders, llenyataires i miners | Cedida

No obstant això, hi ha hagut alguns moviments pels drets dels indígenes que havien fet campanyes per protegir la llar del darrer del seu poble, que se sabia que havia sobreviscut a l’atac. La zona ha estat vigilada per impedir que ningú tornés a la zona a acabar de rematar la feina i deixar l’home en pau.

La mort en soledat del darrer d’un món

El 2018 se l’havia vist per darrera vegada i la Funai fins i tot se’l va aconseguir filmar en vídeo, i ara una altra patrulla de la mateixa institució va ser la que va descobrir el seu cos, cobert de plomes de guacamai i estirat en una hamaca a fora d’una de les cabanes de palla on vivia, on també hi havia diversos estris d’ús habitual i les restes de dues fogueres. La mort, sembla, ha estat per causes naturals.

L’examen de la zona ha permès trobar altres cabanes, també de palla, i alguns forats molt profunds, alguns dels quals amb punxes esmolades al fons, que devien ser trampes preparades per defensar-se dels qui volien que ell també tingués la mateixa fi que els seus amics i familiars. La policia ha comprovat que no va ser així i que el darrer de la seva gent, després de 26 anys en soledat, ha mort, posant punt i final a la història d’una tribu desconeguda i de què ara segur que mai no en podrem esbrinar gairebé res.

Més notícies
Zona deforestada a l'Amazones

L’Amazònia pateix la pitjor desforestació dels darrers 15 anys

Un informe afirma que ha augmentat un 22% en un any i que han desaparegut 13.000km2 de selva
:  - Mobile
La selva amazònica | Cedida

Els líders mundials prometen aturar la desforestació abans de 2030

Més de 100 països signaran el primer gran acord global de la cimera COP26
:  - Mobile
La desforestació per fer lloc a terres de cultiu, com mostra aquesta imatge, és una de les grans amenaces a la selva amazònica | CIFOR

L’Amazones bat el seu rècord de desforestació en la primera meitat de 2022

En els darrers mesos s'han perdut 3.750 quilòmetres quadrats del bosc tropical més gran del món
:  - Mobile
El mapeig per làser ha revelat l'existència d'una gran civilització sota la selva amazònica | DAI

Descobreixen les restes d’una civilització antiga a l’Amazones

Amagades a la part boliviana de la selva, podrien revolucionar el que sabem de la zona abans de la conquesta castellana
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa