MonPlaneta
Mor Claude Lorius, científic pioner en l’estudi del canvi climàtic

L’investigador francès Claude Lorius, un dels pioners en l’estudi del canvi climàtic, va morir aquest dijous a l’edat de 91 anys. El glaciòleg, a través de les seves expedicions a l’Antàrtida, va aconseguir demostrar que l’escalfament de la Terra estava sent causat pels humans. Va ser el 1965 quan, segons va explicar ell mateix molt més tard, una tarda de copes amb els seus companys el va dur a tenir la idea que va permetre provar clarament la influència humana en l’augment de les temperatures.

22 expedicions a Grenlàndia i l’Antàrtida

Tot just acabar els estudis universitaris, l’any 1956, Lorius va fer la primera de les seves 22 expedicions a Grenlàndia i a l’Antàrtida. En aquella primera ocasió, juntament amb dos companys, va viure al continent glaçat durant dos anys, tot i tenir una quantitat limitada de subministraments i una ràdio que no funcionava i estas sotmesos a temperatures que podien arribar als 40ºC sota zero. Després d’aquesta primera experiència, el seu amor per la ciència i l’aventura, i la fascinació que li va despertar l’Antàrtida, va fer que hi tornés una vegada i una altra.

Un paisatge de l'Antàrtic  | Pixabay-CCo Public Domain
Lorius va viatjar moltes vegades tant a l’Antàrtida com a Grenlàndia | Pixabay-CCo Public Domain

Una idea que va canviar el món

El 1965, però, un fet casual el va dur, com qui no vol la cosa, a revolucionar l’estudi del nostre planeta. Tal com va explicar ell mateix moltes dècades més tard, un vespre, després de treballar “vam beure una copa de whisky on havíem posat glaçons de gel antic“. En veure les bombolles que pujaven a dins del got, de cop se li va acudir que eren mostres de l’atmosfera atrapades al gel i es va adonar que això tenia un potencial científic enorme. Va ser Lorius, doncs, l’inventor de la tècnica d’extreure columnes o nuclis de gel i analitzar-les com si fossin càpsules del temps, per tal d’extreure’n informació sobre com era la Terra en el moment que es van formar.

Fragment del gel extret durant el projecte EPICA  | Laurent Augustin / CNRS
Lorius va ser el primer a fer servir nuclis de gel per estudiar l’evolució de l’atmosfera terrestre | Laurent Augustin / CNRS

El primer a demostrar la relació entre emissions de CO2 i escalfament global

Les seves investigacions sobre les bombolles d’aire atrapades al gel van continuar fins que, finalment, van ser publicades l’any 1987. En aquell estudi, Lorius mostrava com, si bé les concentracions de diòxid de carboni a l’atmosfera s’havien mantingut estables durant moltíssim temps, de la Revolució Industrial ençà s’havien disparat pràcticament en la mateixa mesura en què havien augmentat les temperatures globals.

El primer expert de l’IPCC

La seva recerca, doncs, va ser la que va permetre que, fins a dia d’avui, es facin servir els nuclis de gel per estudiar desenes de milers d’anys d’història del nostre planeta a través de les bombolles d’aire que hi ha atrapades. Claude Lorius, per la seva banda, va convertir-se en un activista contra el canvi climàtic des del mateix moment de fer el seu descobriment i de fet, el 1988, va ser el primer expert del Panell Internacional sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

Més notícies
Les glaceres que cobreixen l'Antàrtida van aparèixer, majoritàriament, fa 34 milions d'anys. No obstant això, les primeres són molt més antigues

La Terra ha tingut glaceres ininterrompudament durant 60 milions d’anys

Fins ara es creia que tot el planeta havia estat massa càlid fins fa 'només' 34 milions d'anys
:  - Mobile
Extracció de mostres de gel al Tibet | Ohio State News

Descobreixen virus de 15.000 anys d’antiguitat a una glacera del Tibet

La majoria són completament desconeguts
:  - Mobile
L'acció pel clima es va endarrerir a causa d'una gran operació de les indústries més poderoses dels Estats Units

L’operació publicitària que va frenar la lluita contra el canvi climàtic

Duta a terme fa 30 anys, va endarrerir la conscienciació de la població i la presa de mesures
:  - Mobile
D'ençà que es va enfonsar, l'Endurance ha format part dels grans misteris d'una època heroica | FMHT

Troben el vaixell d’Ernest Shackleton, enfonsat a l’Antàrtida el 1915

L'Endurance, protagonista d'una aventura llegendària, ha estat localitzat en perfecte estat 3.000 metres sota l'aigua
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa