MonPlaneta
Modifiquen genèticament l’arròs perquè toleri millor l’aigua salada
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Sheffield, a Anglaterra, ha modificat genèticament l’arròs per donar-li més tolerància a l’aigua salada, en un experiment que podria ajudar a garantir la seguretat alimentària del futur. En un article publicat a la revista ‘New Phytologist’, els científics mostren com aquest canvi podria permetre conrear-lo en indrets on, d’una altra manera, seria impossible, ajudant la planta i el sector a adaptar-se als efectes del canvi climàtic.

Una solució a la pujada del nivell del mar

La pujada del nivell del mar està augmentant les inundacions amb aigua salada, i això té efectes desastrosos allà on hi ha conreus a prop de la costa que no poden suportar l’augment de salinitat. Això és un problema especialment important en el cas de l’arrós, que a més és la font d’hidrats de carboni més important del món i un conreu de què depenen uns 3.500 milions de persones per a la seva alimentació diària.

Cultiu d'arròs | IRTA
Cultiu d’arròs | IRTA

La solució, però, segons apunta aquest estudi, podria ser modificar l’arròs per reduïr-ne el número d’estomes, és a dir, els petits forats que té la planta per eliminar aigua. Aquestes obertures, a més, serveixen per regular la captura de diòxid de carboni per a la fotosíntesi. Si en tinguessin menys, les plantes d’arròs podrien fer servir fins un 60% menys d’aigua, fent-les molt més resistents a les sequeres i també als efectes de les inundacions amb aigua de mar.

Modificacions adaptades a cada entorn

El problema és clar, és que fer això també faria que l’arròs tingués molts més problemes per créixer en entorns molt càlids en un món que s’està escalfant cada vegada més. Així doncs, els investigadors apunten que caldria adaptar les modificacions genètiques de l’arròs a cada tipus d’entorns. Per exemple, en indrets molt càlids, es podria fer que els estomes fossin menys però més grossos.

Tota una porta oberta a tenir l’arròs perfecte per a cada zona de conreu i ajudar a mantenir la provisió d’aliments per a una població humana cada cop més grossa i en un entorn cada cop més hostil.

Més notícies
Un arrossar del Delta a Deltebre | Jordi Borràs
Conrear arròs amb animals aquàtics millora les collites
Un estudi també demostra que redueix la necessitat de productes químics, fent-ho alhora rendible i més respectuós amb el medi ambient
El fruit del pa és un conreu típic de les illes del Pacífic i que té unes propietats molt interessants | Wikimedia Commons
Un conreu resilient dóna esperança a la seguretat alimentària del futur
El fruit del pa podria convertir-se en un aliment cada cop més habitual lluny del seu Pacífic natal
Associació de conreu de triticale i pèsol a un camp experimental de l’IRTA
Rescatar sis conreus orfes a Europa pot ser una alternativa al monocultiu
Un projecte amb participació catalana vol augmentar la biodiversitat del cultiu amb civada, ordi pelat, triticale, fajol, faves i tramús
Imatge aèria dels camps experimentals del Delta Organic Rice al delta de l'Ebre on es testeja el cultiu d'arròs ecològic
Provaran noves tècniques per produir arròs ecològic al delta de l’Ebre
El projecte Organic Delta Rice estudia nous prototips de maquinària per aturar les males herbes en sembres en files

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa