MonPlaneta
MixForChange, boscos sostenibles contra el canvi canvi climàtic
  • CA

Barcelona ha acollit el seminari final del projecte europeu Life MixForChange, coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Amb la col·laboració d’altres entitats, ha mostrat els seus resultats, que apliquen una gestió forestal adaptativa i naturalística als boscos urbans de la Mediterrània per combatre el canvi climàtic, conservant-los i adaptant-los.

El projecte vol millorar la resiliència dels boscos mixtos mediterranis sub-humits d’Europa, afavorint que es conservin les seves funcions productives, ambientals i socials. Amb aquesta finalitat, ha desenvolupat una silvicultura innovadora que s’ha aplicat a més de 200 hectàrees d’alzinars, castanyedes, rouredes i pinedes de quatre àmbits geogràfics diferents.

Bosc ubicat a les Comarques Gironines | ACN
La gestió dels boscos és fonamental per a la seva adaptació al canvi climàtic | ACN

Un impacte positiu en la vitalitat i el creixement dels arbres

A partir de la mesura de parcel·les permanents abans i després de l’aplicació de les intervencions silvícoles, per tal d’estudiar l’efecte dels tractaments, s’ha demostrat un impacte positiu en la millora de la vitalitat i el creixement de l’arbrat. A més, la gestió ha reduït la vulnerabilitat dels boscos als incendis forestals i ha millorat el balanç hídric, incrementant la disponibilitat d’aigua i mantenint la diversitat florística i la capacitat d’acollida de biodiversitat.

Aquest model ha estat especialment interessant en entorns periurbans i àrees d’alta freqüentació, on la societat pot ser sensible a les intervencions silvícoles d’intensitat més alta. Tanmateix, aquests resultats fan que es percebi com una alternativa i/o complement a l’abandó dels boscos, que incrementa la seva vulnerabilitat a les sequeres, els incendis, les plagues i les malalties. S’espera que l’aplicació reiterada d’aquesta silvicultura resulti en boscos amb una presència més gran d’arbres d’alt valor afegit i a intervencions de baix cost en comparació amb la silvicultura convencional.

Míriam Piqué és investigadora del CTFC i membre del comitè científic del 8è Congrés Forestal | CTFC
Míriam Piqué és investigadora del CTFC i coordinadora del projecte | CTFC

Eines que serviran a tota Europa

Les tècniques i eines desenvolupades durant el projecte, a més dels resultats obtinguts, es volen transferir als principals actors –propietaris forestals, personal tècnic, administració pública– a escala regional nacional i europea, per sensibilitzar la societat sobre el repte de l’adaptació dels boscos al canvi climàtic. A més d’això, també s’han desenvolupat una sèrie d’accions encaminades a promoure, a mig i llarg termini, l’adopció de la silvicultura en noves àrees per millorar la gestió dels boscos mediterranis subhumits i reforçar tant la seva governança com la seva bioeconomia.

Al seminari, Míriam Piqué, investigadora del CTFC i coordinadora del projecte, ha destacat que aquesta silvicultura vol incrementar la complexitat i diversitat dels espais forestals amb intervencions curoses i detallades, per tal d’assolir la sostenibilitat ecològica i econòmica de la gestió, requisits indispensables per a la viabilitat a mitjà i llarg termini. La jornada ha acabat amb una taula rodona on experts i professionals han debatut sobre els reptes normatius i polítics per impulsar i facilitar la gestió dels boscos periurbans i l’adopció d’una silvicultura adaptativa i multifuncional.

Més notícies
La producció de bolets a Catalunya pot canviar molt a causa del canvi climàtic | Sergio de Miguel
Els bolets dels boscos alts del Pirineu, molt afectats pel canvi climàtic
Un estudi del CTFC, el CREAF i la Universitat de Lleida anticipa els efectes de l'escalfament global en la producció de bolets a Catalunya
Vista panoràmica de Barcelona des del Parc Natural de la Serra de Collserola.
La metròpolis de Barcelona, nomenada ciutat europea del bosc 2022
El reconeixement de l’European Forest Institut avala la gestió dels espais naturals, que ocupen més del 50 % del territori metropolità
Afectació de planifolis per sequera a l’Alt Empordà | CREAF
La sequera d’enguany ha trencat dos anys de bonança als boscos del país
Més de 15.000 Ha de bosc han patit decaïment forestal durant el 2021. En canvi, aquest any només 1.440 s’han recuperat d’afectacions anteriors
Actuacions a Collserola en el marc del projecte LIFE Climark | Àrea Metropolitana de Barcelona
Collserola esdevé un laboratori d’adaptació de boscos als reptes climàtics
El projecte LIFE Climark promou una gestió específica lligada a la prevenció d'incendis, la creació de mosaic agroforestal i la conservació de la biodiversitat i els recursos hídrics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa