Menjar fruites i verdures amb pell o sense no només és una opció que afecta la textura i el sabor que tenen sinó també una que afecta els nutrients que rebem a la nostra dieta. Part d’aquests són presents en quantitats més grans en aquesta part dels aliments que a l’interior però, no obstant això, sovint hi ha preocupació pels pesticides i altres compostos que també poden contenir. En un article publicat a ‘The Conversation’, la professora Kirsty Hunter, de la Universitat Nottingham Trent, a Anglaterra, exposa la seva visió d’experta sobre aquest assumpte.
La pell té moltíssims nutrients
Les fruites i les verdures són fonts importants de vitamines, minerals, fibra i altres compostos com ara antioxidants. Tots ells no només tenen efectes beneficiosos en la salut sinó que no consumir-ne prous augmenta el risc de patir malalties cròniques com ara diabetis o problemes cardiovasculars. Com recorda Hunter, de fet, la mateixa Organització Mundial de la Salut va calcular que cada any moren gairebé 4 milions de persones per causes relacionades amb no menjar prou fruita i verdures.
No obstant això, reconeix, consumir els 400 grams diaris d’aquests productes que és recomanable pot ser complicat. En aquest sentit, però, menjar-nos la seva pell pot ajudar a compensar aportant-nos nutrients importants. Les patates, el moniatos, els raves… tenen grans quantitats de vitamina C, riboflavina, ferro i zinc a la pell. Així mateix, una poma sense pelar té un 15% més de vitamina C, un 267% més de vitamina K, un 20% més de calci, un 19% més de potassi i un 85% més de fibra. Això, és clar, a banda dels flavonoides i els polifenols que contenen i que tenen propietats antioxidants i antimicrobianes.
El factor mediambiental
Més enllà d’això, a més, hi ha els efectes de les peles en el medi ambient. Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el malbaratament alimentari genera fins a un 10% dels gasos d’efecte hivernacle perquè, quan el menjar es podreix, allibera metà, i les peles de les fruites i les verdures en són una part.
Això no vol dir, és clar, que haguem de menjar totes les fruites i verdures sense pell: els plàtans, les taronges, el meló, la pinya, la ceba, l’all… poden ser immenjables, tenir mal gust o fins i tot ser perjudicials per a la salut. Altres, en canvi, com les dels cogombres, les patates, les pastanagues o els kiwis, són comestibles.
Els pesticides, una preocupació molt estesa
Sempre queda, és clar, la por als pesticides, però netejar bé els aliments abans de consumir-los pot eliminar les restes que en puguin haver quedat, segons afirma Hunter citant l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units. Bullir o fer al vapor a més, també redueix la presència d’aquests compostos, si és que hi són. N’hi ha, és clar, que no marxen de cap manera. És per això que també es pot consultar a internet quins d’aquests aliments és més probable que en duguin per prendre una decisió informada.
Si així i tot s’acaben pelant els aliments, sempre és millor fer servir les peles per a compostatge, incorporar-les a altres receptes… qualsevol cosa menys llençar-les, ja que això, a més de malbaratar aliments, contribueix a l’escalfament del planeta.