MonPlaneta
És millor menjar les fruites i les verdures amb pell o sense?
  • CA

Menjar fruites i verdures amb pell o sense no només és una opció que afecta la textura i el sabor que tenen sinó també una que afecta els nutrients que rebem a la nostra dieta. Part d’aquests són presents en quantitats més grans en aquesta part dels aliments que a l’interior però, no obstant això, sovint hi ha preocupació pels pesticides i altres compostos que també poden contenir. En un article publicat a ‘The Conversation’, la professora Kirsty Hunter, de la Universitat Nottingham Trent, a Anglaterra, exposa la seva visió d’experta sobre aquest assumpte.

La pell té moltíssims nutrients

Les fruites i les verdures són fonts importants de vitamines, minerals, fibra i altres compostos com ara antioxidants. Tots ells no només tenen efectes beneficiosos en la salut sinó que no consumir-ne prous augmenta el risc de patir malalties cròniques com ara diabetis o problemes cardiovasculars. Com recorda Hunter, de fet, la mateixa Organització Mundial de la Salut va calcular que cada any moren gairebé 4 milions de persones per causes relacionades amb no menjar prou fruita i verdures.

Cedida
La pell dels vegetals conté molts nutrients essencials | Cedida

No obstant això, reconeix, consumir els 400 grams diaris d’aquests productes que és recomanable pot ser complicat. En aquest sentit, però, menjar-nos la seva pell pot ajudar a compensar aportant-nos nutrients importants. Les patates, el moniatos, els raves… tenen grans quantitats de vitamina C, riboflavina, ferro i zinc a la pell. Així mateix, una poma sense pelar té un 15% més de vitamina C, un 267% més de vitamina K, un 20% més de calci, un 19% més de potassi i un 85% més de fibra. Això, és clar, a banda dels flavonoides i els polifenols que contenen i que tenen propietats antioxidants i antimicrobianes.

El factor mediambiental

Més enllà d’això, a més, hi ha els efectes de les peles en el medi ambient. Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el malbaratament alimentari genera fins a un 10% dels gasos d’efecte hivernacle perquè, quan el menjar es podreix, allibera metà, i les peles de les fruites i les verdures en són una part.

Malbaratament alimentari
El malbaratament alimentari és un problema d’abast global

Això no vol dir, és clar, que haguem de menjar totes les fruites i verdures sense pell: els plàtans, les taronges, el meló, la pinya, la ceba, l’all… poden ser immenjables, tenir mal gust o fins i tot ser perjudicials per a la salut. Altres, en canvi, com les dels cogombres, les patates, les pastanagues o els kiwis, són comestibles.

Els pesticides, una preocupació molt estesa

Sempre queda, és clar, la por als pesticides, però netejar bé els aliments abans de consumir-los pot eliminar les restes que en puguin haver quedat, segons afirma Hunter citant l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units. Bullir o fer al vapor a més, també redueix la presència d’aquests compostos, si és que hi són. N’hi ha, és clar, que no marxen de cap manera. És per això que també es pot consultar a internet quins d’aquests aliments és més probable que en duguin per prendre una decisió informada.

Si així i tot s’acaben pelant els aliments, sempre és millor fer servir les peles per a compostatge, incorporar-les a altres receptes… qualsevol cosa menys llençar-les, ja que això, a més de malbaratar aliments, contribueix a l’escalfament del planeta.

Més notícies
Menjar fruita habitualment millora el nostre benestar mental i redueix el risc de depressió, segons un nou estudi | Pixabay
Menjar fruita pot ajudar la salut mental
Un estudi apunta que els qui en consumeixen habitualment presenten menys símptomes depressius
Etrogs al Mercat de les Quatre Espècies de Bnei Brak, al sud de Tel Aviv (Israel)
De com els cítrics es van convertir en les fruites més importants de la Mediterrània
Un estudi en reconstrueix l'evolució i reivindica el paper clau que va tenir la cultura hebrea en la popularització d'aquestes fruites a la regió
El mico aranya de mans negres ha donat pistes importants sobre l'origen del consum d'alcohol dels humans | Wikimedia Commons
L’afició dels micos a les fruites amb alcohol també diu molt dels humans
Un nou descobriment dóna suport a la teoria del "mico borratxo" del biòleg Robert Dudley
Conèixer l'impacte ambiental de cada producte és senzill, però i quan es venen combinats? | Jan von Holleben
Molts dels aliments més nutritius també són els més sostenibles
Creen un nou mètode per calcular la sostenibilitat del menjar fet de diversos ingredients

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa