MonPlaneta
Més de la meitat dels grans llacs del món s’estan assecant

Durant els darrers trenta anys, més de la meitat dels llacs més grans del món s’han assecat i encongit. En un estudi publicat a la revista ‘Science’, un equip d’investigadors alerta d’aquest procés, que sembla que avança sense aturador, i també dels problemes enormes que pot dur, no només a la flora i la fauna salvatge sinó també als humans.

La font d’aigua d’una quarta part de la població mundial

D’una manera semblant a com passa amb les glaceres, hi ha una quantitat enorme de persones que depenen dels llacs per obtenir aigua de boca i també per a regar. Segons els càlculs, de fet, aproximadament una quarta part de la població mundial els necessita per assegurar la disponibilitat d’aquest recurs. A més, però, que els llacs s’assequin també amenaça la supervivència d’ecosistemes sencers i d’aus migratòries i, fins i tot, pot provocar tempestes de pols tòxica que alcin els sediments del fons del llac.

La sequera ha deixat al descobert un assassinat dels anys vuitanta. El cadàver havia estat llençat al llac a dins d'un barril | Shawna Hollister
Als Estats Units el retrocés dels llacs fins i tot ha deixat al descobert assassinats de la màfia de fa 40 anys | Shawna Hollister

En aquest treball, els investigadors han fet servir dades i imatges obtingudes per satèl·lit entre els anys 1992 i 2020 per calcular la superfície i el nivell de l’aigua de gairebé 2.000 llacs, que suposen el 96% de la capacitat total. Alhora que seguien l’evolució d’aquestes masses d’aigua, també van fer servir dades poblacionals per calcular quantes persones viuen a prop de cadascun dels llacs i, per tant, com podrien veure’s afectades.

Resultats tan clars com preocupants

Els resultats obtinguts són més que clars: un 53% dels llacs més importants del món han patit retrocessos significatius i, en canvi, només un 22% contenen més aigua que fa trenta anys. Així, i en total, els investigadors estimen que en els 28 anys que cobreix l’estudi s’han perdut aproximadament 600 quilòmetres cúbics d’aigua dolça, un volum que equival a 1.500 vegades la capacitat màxima del pantà de Rialb, el més gran de Catalunya.

Pel que fa a les causes d’aquest retrocés tan pronunciat, les simulacions dutes a terme pels investigadors deixen ben clar que, en el cas dels llacs naturals, el canvi climàtic i el consum d’aigua per part dels humans en són els responsables principals. Als embassaments, en canvi, les dades apunten que la pèrdua de capacitat es produeix, principalment, per l’acumulació de sediments.

Més notícies
El llac Léman

L’efecte del canvi climàtic en els llacs pot tenir grans conseqüències

L'evaporació de la seva aigua, que depèn de diversos factors, incidirà directament en l'augment de les precipitacions i contribuirà a que hi hagi més episodis extrems.
:  - Mobile
La sequera ha deixat al descobert un assassinat dels anys vuitanta. El cadàver havia estat llençat al llac a dins d'un barril | Shawna Hollister

L’escalfament global deixa al descobert els assassinats del crim organitzat

Un cadàver amagat dins d'un barril ha aparegut a causa de la sequera a un llac dels Estats Units
:  - Mobile
El llac Mono, a Califòrnia  | Needpix

El canvi climàtic pot disminuïr l’oxigen dels llacs i afectar-ne els peixos

El supercomputador de l'ICRA Undarius permet projectar el futur de 17.000 llacs i embassaments
:  - Mobile
Alguns llacs blaus podrien canviar de color i tornar-se verds o marrons si les temperatures pugen massa

El canvi climàtic pot fer que els llacs blaus es tornin verds o marrons

Les aigües cristal·lines poden canviar de color a mesura que el planeta s'escalfi
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa