MonPlaneta
Mercabarna tindrà la coberta fotovoltaica més gran de la península Ibèrica

El 2025, Mercabarna tindrà la planta d’energia fotovoltaica en coberta d’edifici més gran de la península Ibèrica. Estarà gestionada per una societat públic-privada amb participació de l’empresa adjudicatària de la planta –Acelera Energía–, la mateixa Mercabarna i també l’Ajuntament de Barcelona, a través del programa MES Barcelona.

Una gran passa endavant en la transició energètica

Acelera Energía, a més, ha guanyat una licitació pública on s’havien presentat 5 empreses més i s’encarregarà de la instal·lació, manteniment i subministrament durant 25 anys. Amb tot plegat, va explicar la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, “es realitzaran les inversions necessàries per tirar endavant el projecte amb capital públic i privat” i Mercabarna tindrà “un soci tecnològic que l’acompanyi” en aquesta “transició energètica en constant evolució”.

Durnt els propers mesos, Acelera instal·larà plaques fotovoltaiques a les 7 naus del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, el Mercat Central del Peix, 2 edificis de Mercabarna on se situen els magatzems logístics d’empreses majoristes i un aparcament en alçada per a l’ús dels usuaris del polígon alimentari. Un total de 100.000 m2 que supsaran una potència instal·lada de 5,8 MWp.

Foto aèria de Mercabarna
Foto aèria de Mercabarna

Amb tot plegat, va afirmar la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, es podrà oferir als majoristes “el 25% de l’energia que necessiten” a “preus competitius, fora de les fluctuacions del mercat energètic” i, a més, s’aconseguirà estalviar l’emissió d’unes 1.700 tones de CO2 a l’atmosfera. És per això que l’aspecte més valorat de la licitació ha estat el preu màxim de venda de l’energia, de 49,79€ kW/h i que només estarà subjecte als canvis en l’IPC durant els propers 25 anys.

Energia també per als vehicles que passen pel recinte

Així doncs, i tal i com estava previst, Acelera constituirà una societat on tindrà el 51% de les accions, l’Ajuntament de Barcelona un 24% i Mercabarna un 24%. Aquesta darrere, al seu torn, oferirà la meitat de les seves accions a Assocome, l’associació de les empreses del recinte alimentari. Un cop la societat estigui constituïda, Acelera tindrà 10 mesos per instal·lar-hi la planta, que requerirà una inversió de 4 milions d’euros que es repartiran entre els socis segons la seva participació en l’accionariat.

Algunes empreses de Mercabarna ja han instal·lat la fotovoltaica
Algunes empreses de Mercabarna ja han instal·lat la fotovoltaica

La societat abonarà 50.000€ anuals a Mercabarna en concepte de lloguer de les cobertes dels edificis. L’energia es distribuïrà en autoconsum compartit entre les emprese majoristes i, quan hi hagi sobrants, es comercialitzarà i s’invertirà en sistemes d’acumulació d’energia, carregadors per a vehicles elèctrics o en la tecnologia que calgui a cada moment per subministrar amb energies verdes els mitjans de transport del usuaris del recinte, per on passen 14.000 vehicles cada dia.

La primera fase d’un gran projecte

Aquesta, a més, és la primera fase del projecte REPowerMercabarna-Energia, que respon al pla per a la descarbonització i la millora de l’eficiència energètica del recinte i a què s’han sumat les 600 empreses que en formen part, a través de diverses associacions empresarials. El projecte, en totes les seves fases, acabarà el 2025, quan totes tinguin plaques fotovoltaiques a les cobertes dels seus edificis.

La inversió públic-privada d’aquest projecte serà de 12 milions d’euros, que resultaran en una potència instal·lada de 18 MWp en una superfície de 360.000 m2 i un estalvi anual d’unes 6.000 tones de CO2.

Més notícies
Disseny del futur Mercat Bio de Mercabarna

Mercabarna acollirà el primer mercat majorista d’aliments frescos i ecològics de l’Estat

El Mercat Bio ha estat dissenyat per donar resposta a la demanda creixent i per l’aposta de Barcelona com a signatària del pacte de Milà per un model alimentari sa i sostenible
:  - Mobile
L'autoconsum compartit pot ser una gran oportunitat per empreses que tenen grans superfícies per generar electricitat | iSiSMAR

L’autoconsum compartit, un futur verd i ‘low-cost’ per a les empreses

El model permet estalviar fins un 40% de la factura i obtenir beneficis venent l'excedent a les empreses veïnes
:  - Mobile
El de Solar Duck és un dels projectes en desenvolupament a dia d'avui per generar energia solar al mar | Solar Duck

Granges solars marines, una nova possibilitat per al futur

Aquesta opció de moment ha estat poc explorada però pot tenir un gran potencial
:  - Mobile
Actualment la ciutat de Tòquio aprofita molt poc la seva capacitat de generació d'energia solar | Yodalica (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Tots els habitatges nous de Tòquio hauran de tenir plaques solars el 2025

El govern metropolità de la capital japonesa implanta aquesta mesura per reduir les emissions de carboni del país
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa