Donar menjar sec als nostres gats i gossos és més sostenible que no pas donar-los menjar humit. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi publicat fa poc a la revista ‘Scientific Reports’ i encapçalat per la nutricionista veterinària Vivian Pedrinelli, de la Universitat de Sao Paulo (Brasil). Segons el seu treball, la producció del pinso resulta en una quantitat molt menor d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i, tenint en compte la quantitat enorme de mascotes que hi ha al món, podria ser tingut en compte.
Analitzant més de 900 aliments per a mascotes
Després d’analitzar més de 900 productes alimentaris per a mascotes, els resultats de la recerca indiquen que gairebé el 90% de les calories dels aliments humits són d’origen animal, el doble que en els aliments secs. A partir d’aquí, els investigadors can calcular l’impacte ambiental –en sòl i aigua– i la petjada de carboni dels diversos ingredients d’aquests dos tipus d’aliments, concloent clarament que el menjar humit és pitjor en tots aquests factors.
Diversos punts de vista
El cert, però, és que també s’ha de tenir en compte que la majoria de menjar per a gossos i gats no estan fets precisament de les millors parts dels animals sinó que parts que, a dia d’avui, moltes persones rebutgen menjar i que es consideren residus. Així doncs, fer-ne aliments per a mascotes es podria considerar una forma d’aprofitament, raó per la qual la petjada ambiental i de carboni podria ser, si més no en part, discutible.
No obstant això, també es pot mirar la situació des del punt de vista que, en qualsevol cas, cada caloria ha estat produïda amb energia i per tant té un impacte ambiental. A més, els ingredients que es fan servir per al menjar dels animals també podrien ser fets servir, ni que fos en quantitats petites, per a alimentar persones, i així el seu impacte continua sent real. En qualsevol cas, i per a qui en vulgui està segur, el menjar sec duu molts menys ingredients d’origen animal i és molt més respectuós amb el medi ambient que no pas l’humit.