MonPlaneta
Von der Leyen anuncia 4.000 milions d’euros més en fons climàtics per als països del sud
  • CA

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat una injecció de 3.970 milions d’euros extres fins el 2027 en fons per combatre el canvi climàtic per als països en vies de desenvolupament del sud del planeta. Von der Leyen, durant el discurs anual de l’Estat de la Unió Europea, també ha aprofitat per demanar als Estats Units i a la resta de països desenvolupats que facin un pas endavant i comencin a fer les contribucions que s’esperen d’ells per lluitar contra una amenaça global.

Fa més de deu anys que els països rics es van comprometre a transferir més de 84.000 milions d’euros abans de 2020 als països en vies de desenvolupament perquè prenguessin mesures de reducció d’emissions, adaptació al canvi climàtic i transformació de les seves economies, una promesa que es va ratificar als Acords de París de 2015. Tal i com es va veure l’any passat, però, els estats anomenats desenvolupats van incomplir aquest compromís, especialment en el cas dels Estats Units que, durant els anys de l’Administració Trump, no van dedicar absolutament res a aquest afer. És per això que la presidenta de la Comissió Europea, com a contribuent més gran al finançament climàtic, ha exhortat els altres estats a fer el mateix.

El president dels Estats Units, Joe Biden | Wikimedia Commons
El president dels Estats Units, Joe Biden | Wikimedia Commons

A dia d’avui, Europa envia uns 25.000 milions d’euros cada any als països en vies de desenvolupament mentre altres països no compleixen els compromisos que van signar fa més d’una dècada. És per això que von der Leyen ha fet referència a la propera cimera del clima de les Nacions Unides, la COP26, que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia), on caldria arribar a acords per reduir aquestes diferències en l’aportació als fons climàtics. De moment, l’Administració Biden s’ha compromès a duplicar, en els propers anys, les injeccions econòmiques en aquest sentit que es feien durant la presidència de Barack Obama, superiors als 4.500 milions d’euros anuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa