MonPlaneta
Les Franqueses del Vallès s’oposa a la creació d’un parc fotovoltaic en terrenys agrícoles
  • CA

L’Ajuntament de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental) s’oposa a la instal·lació d’un parc fotovoltaic en uns terrenys agrícoles del municipi. Es tracta, considera l’executiu local, d’una agressió cap a l’entorn i el medi ambient, donat que l’espai on es planteja crear la instal·lació és no urbanitzable i destinat al cultiu. Una empresa britànica ha presentat la proposta, que suposaria crear un sistema de plaques solars de 130.500 metres quadrats en un espai de camps de conreu situats a l’entorn de Marata, al marge de la carretera de Cànoves i Samalús. El consistori presentarà un recurs de reposició contra el projecte, i adverteix properes mesures per esgotar totes les vies legals possibles.

La Generalitat va traslladar al consistori el passat mes de març que l’empresa Green Concept Management havia presentat el projecte per a la parcel·la, amb la previsió d’instal·lar-hi 20.000 mòduls fotovoltaics, diverses construccions de manteniment, la creació d’accessos i estructures de drenatge, i cablejat de baixa i mitja tensió, entre d’altres. En aquella notificació es va demanar un informe a l’Ajuntament, que va ser desfavorable, de la mateixa manera que ho va ser un de segon presentat a la Generalitat. El consistori considera que l’emplaçament del parc és un terreny agrícola catalogat com a zona d’especial protecció tant en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona del 2010 com en el text refós del Pla General d’Ordenació de les Franqueses del 2009. El pla territorial l’inclou com a espai de protecció especial pel seu interès natural i agrari, i a més el pla de les Franqueses el qualifica com a sòl no urbanitzable, agrícola de regadiu i d’especial protecció. Això suposa que només se’n poden permetre usos agrícoles o activitats o equipaments d’interès públic, que per la seva naturalesa només es puguin emplaçar en el medi rural. A més, es posa de manifest que suposaria un impacte visual en un entorn caracteritzats per l’activitat agrària.

La carretera de les Franqueses del Vallès als terrenys de Marata, on es proposa instal·lar-hi un parc fotovoltaic | ACN
La carretera de les Franqueses del Vallès als terrenys de Marata, on es proposa instal·lar-hi un parc fotovoltaic | ACN

“No estem en contra del sistema de plaques solars, estem en contra que es faci en terrenys agrícoles”, explica el regidor d’Urbanisme, Jordi Ganduxé. Destaca que aposten pel plantejament de sistemes fotovoltaics, però en els casos domèstics, o buscant un altre emplaçament, com ara espais industrials. Per tot plegat, el consistori prepara un recurs de reposició després del vistiplau de la Generalitat, un cop va reconèixer, segons el consistori, les possibles afectacions mediambientals. De la mateixa manera, avança noves accions, que actualment es troben en estudi, per desenvolupar en contra de la instal·lació del parc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa