MonPlaneta
L’ACA triplica el pressupost del Pla de Gestió de l’Aigua fins a 2.400 milions d’euros
  • CA

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha impulsat el Pla de Gestió de l’Aigua pel període 2022-2027, que triplicarà els recursos econòmics del vigent. El nou pla defineix les accions en matèria hidrològica pels pròxims sis anys i inclou mesures adreçades especialment a adaptar el territori i els recursos hídrics a l’emergència climàtica amb l’objectiu de garantir la demanda i preservar, millorar les masses d’aigua i els ecosistemes hídrics i impulsar mesures de sanejament, regeneració i consum responsable. Durant el període s’hi invertiran uns 2.400 milions d’euros (MEUR). Les projeccions preveuen que l’any 2050 es podria reduir en un 18% la disponibilitat d’aigua a Catalunya.

Des de l’agència alerten que el règim climàtic de Catalunya evoluciona cada cop més cap a una distribució més irregular de les precipitacions i una intensificació dels fenòmens meteorològics més extrems. En aquest context, l’ACA ha ideat el pla amb la voluntat de “donar un impuls definitiu a la millora de la qualitat de les masses d’aigua” i “assolir uns estàndards adequats en la garantia de subministrament”. Per donar resposta a aquestes necessitats, l’ACA destinarà recursos addicionals per solucionar les demandes ambientals de les masses d’aigua i garantir la correcta aplicació de la resta de mesures previstes. Cap d’aquestes accions inclou una reducció o restricció del subministrament, però sí que s’optarà per promoure la reutilització de l’aigua (en els casos on sigui possible) així com la regeneració i la dessalinització. Pel que fa a la demanda urbana, l’agència preveu que els nivells es mantinguin.

La depuradora de Riudellots de la Selva | Agència Catalana de l'Aigua
La depuradora de Riudellots de la Selva | Agència Catalana de l’Aigua

Pel que fa al pressupost, dels 2.400 MEUR previstos, 369 es destinaran a mesures per millorar l’abastiment d’aigua potenciant la producció d’aigua dessalinitzada, més de 600 MEUR serviran per dur a terme més de 430 actuacions de millora del sanejament de les aigües residuals, 119 MEUR s’utilitzaran en actuacions destinades a minimitzar el risc d’inundacions, i 49 per a la rehabilitació morfològica dels rius, entre d’altres. L’ACA també preveu duplicar la inversió en foment de la recerca i el desenvolupament en el marc del cicle integral destinant-hi 3,5 MEUR durant el període de vigència del pla; una xifra que suma 2,2 milions més respecte a la del cicle de planificació vigent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa