La sostenibilitat és un aspecte cada vegada més important en les compres i les formes de consum de les persones arreu del món. A l’estat espanyol, per exemple, les cerces d’aquest terme a internet han crescut un 342% durant els darrers cinc anys, un indici d’un canvi en el consum per incorporar aquest aspecte del consum responsable.
Aquesta dada és la més destacada del I Estudi Veepee-IESE sobre el futur de l’eCommerce a l’Estat, que per bé que no deixa clar si aquest augment de l’interès es converteix efectivament en compra de productes, sí que deixa clar que més del 40% dels usuaris està disposat a pagar més per productes que siguin sostenibles.

D’altra banda, l’agència de màrqueting digital EXE també assegura que el comerç electrònic continuarà creixent seguint la tendència de 2021 i que, enguany, augmentarà entre un 30% i un 50%. Una gran diferència, però, és que malgrat l’oferta virtualment il·limitada d’internet, els consumidors estan prenent responsabilitat sobre les seves accions i que, el 2022, hi haurà una “aposta per la sostenibilitat i pel comerç local i de proximitat” molt més acusada.
Pel que fa a les grans plataformes de venda online, que segons l’estudi de Veepee-IESE són les preferides pels consumidors perquè poden trobar moltes marques i productes en un mateix lloc, algunes s’estan avançant a aquesta tendència cap al consum responsable i la sostenibilitat, ja sigui com a aposta de negoci o per un compromís sincer amb la lluita contra el canvi climàtic. És el cas, per exemple d’Amazon, que ha anunciat que en alguns casos prioritzarà la venda de productes reacondicionats i de segona mà per reduir la contaminació i les emissions de CO2.
Així, cada dia és més clar que, per a les empreses, les pràctiques sostenibles no poden ser només una aposta pel medi ambient i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle sinó que, fins i tot, tindrà un retorn cada dia més gran dels consumidors.