MonPlaneta
La petjada de carboni de tots els senglars del món és superior a la d’un milió de cotxes
  • CA

Pel seu hàbit de remoure la terra buscant menjar, els porcs senglars del món són responsables de l’alliberament a l’atmosfera de 4,9 milions de tones de diòxid de carboni que havia quedat atrapat al sòl. Una xifra que equival a la petjada de carboni d’1.100.000 cotxes i que posa de manifest com d’important és la conservació de l’equilibri dels ecosistemes ja que, a Barcelona mateix sense anar més lluny, l’eliminació dels depredadors combinada amb la protecció dels espais naturals ha provocat un esclat demogràfic d’aquests animals.

Aquesta dada, la d’1,1 milions de cotxes, és el resultat d’un estudi que ha estat publicat a la revista ‘Global Change Biology’ i que ha emprat models poblacionals i tècniques avançades de mapejat per calcular la contribució al canvi climàtic dels senglars als cinc continents on viuen. Una de les conclusions és que el creixement descontrolat de les seves poblacions podria ser una amenaça a tenir en compte per al clima, ja que actuen com si llauressin, removent la terra en busca de menjar. Aquesta acció, la faci qui la faci, té com a conseqüència l’alliberament de carboni a l’atmosfera, i com que el sòl conte el triple de carboni que l’aire, qualsevol terra remoguda és un factor a tenir en compte de cara al futur. Un factor a tenir en compte, a més, és el paper dels senglars com a espècie invasora. Segons els responsables de l’estudi, els senglars remouen cada any entre 36.000 i 120.000 km2 de sòl en entorns on no són nadius, cosa que no només afecta el cicle del carboni sinó que amenaça la biodiversitat i la seguretat alimentària del planeta.

Senglar berrugós

Fent servir models existents, els investigadors van simular 10.000 mapes de densitat de població global de senglars. Després van modelar quant de sòl devien remoure i van obtenir una projecció a llarg termini dels danys causats pels senglars en una sèrie d’ecosistemes i climes diferents, de prats a boscos subalpins. Un cop fet això, van simular les emissions de CO2 associades, arribant a aquesta conclusió sorprenent i que pot tenir efectes en com s’encara la lluita contra el canvi climàtic. Les espècies invasores també són un problema d’origen humà i cal que ens en fem responsables pels efectes mediambientals i ecològics que tenen. Si els senglars s’expandeixen a zones on hi ha molt carboni a terra, podrien contribuir de manera creixent a l’escalfament global, i no són una espècie precisament fàcil de controlar. Així doncs, caldrà el màxim de col·laboració possible per, ara que es té una visió més completa de quins efectes té el seu creixement poblacional, trobar la manera de posar-hi fre per salvar els ecosistemes i reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa