MonPlaneta
La contaminació lumínica està fent desaparèixer les estrelles del cel
  • CA

La contaminació lumínica està fent que les estrelles desapareguin del cel a gran velocitat. Segons un estudi publicat a la revista ‘Science’ i liderat elaborat pel projecte ‘Globe at Night’, la caiguda de la visibilitat dels estels ha avançat a un ritme del 10% anual des del 2011. Aquest projecte, combina les dades aportades tant per astrònoms amateurs com per científics ciutadans que, a la nit, han sortit a l’aire lliure a comptar les estrelles que veien damunt seu.

Els resultats d’aquest estudi apunten que, per posar un exemple, una persona de 18 anys que va néixer en un lloc on a la nit es podien veure 250 estrelles, a dia d’avui en pot veure menys de 100. Això és a causa de la intensa contaminació lumínica de les zones urbanitzades del món, que les van ocultant cada cop més.

Contaminació lumínica | Wikimedia Commons
Contaminació lumínica | Wikimedia Commons

Els investigadors esperaven detectar una millora

De fet, si bé els autors de l’estudi esperaven que durant els darrers anys hi hagués hagut una millora en la visibilitat perquè moltes ciutats han canviat la seva il·luminació per opcions més eficients energèticament. Això no només inclou la instal·lació de LEDs sinó també, canviar-ne l’orientació per dirigir la llum més clarament cap avall, on és necessària, en comptes de cap amunt, on només contribueix a amagar les estrelles i on és, a més, una mostra clara de l’energia que malgastem sent poc eficients.

Els llums LED han acabat empitjorant la situació

Aquest treball, però, conclou que no ha estat així, potser a causa de la combinació d’aquests llums amb els decoratius i els publicitaris, que podrien haver contrarrestat qualsevol millora que s’hagi pogut aconseguir pel que fa a l’enllumenat públic. De fet, en fins i tot en aquest darrer cas, el baix cost dels llums LED pot haver fet que s’instal·lin més punts d’il·luminació en comparació amb el sistemes emprats anteriorment, augmentant encara més la contaminació lumínica.

Una nit estrellada a Catalunya, malaguanyada pels efectes de la contaminació lumínica | Helena Perelló
Una nit estrellada a Catalunya, malaguanyada pels efectes de la contaminació lumínica | Helena Perelló

La contaminació lumínica té efectes greus i molt amplis

Tot plegat, però, no és un problema que es redueixi ‘només’ al número d’estrelles que veiem a la nit. La contaminació lumínica té efectes molt més amplis i molt més greus. Segons una sèrie d’estudis feta els darrers anys, la il·luminació a la nit no només afecta el comportament d’alguns animals nocturns i canvia els cicles anuals de plantes i arbres sinó que també té un impacte directe en els patrons del son dels humans, cosa que pot afectar greument la salut a llarg termini.

Més notícies
Contaminació lumínica
Catalunya es protegeix contra la contaminació lumínica
El 41% del territori passa a formar part de la zona de protecció màxima contra aquesta mena de pol·lució
La contaminació lumínica als Països Catalans
Un nou mapa interactiu mostra els nivells de contaminació lumínica arreu del món
La llum artificial, que s'associa a problemes de salut i a canvis de comportament en els animals, s'ha pogut analitzar gràcies a les dades de satèl·lits espia en desús
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) del Parc Astronòmic del Montsec | ACN
El Parc Astronòmic del Montsec organitza el congrés mundial sobre contaminació lumínica
La 7a edició es durà a terme majoritàriament en línia del 15 al 17 de juny amb més de 200 experts de 30 països
Calsbad, Califòrnia
Augmenta un 9% la superfície amb protecció màxima contra la contaminació lumínica
Aprovat el nou mapa de protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya, que aplica la normativa vigent i s'actualitza al planejament urbanístic i a la delimitació dels espais protegits

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa