MonPlaneta
L’investigador Joan Martinez-Alier guanya el Premi Holberg 2023

L’investigador ambiental català Joan Martinez-Alier ha estat anunciat com a guanyador del Premi Holberg 2023, un dels guardons internacionals més importants en humanitats, ciències socials, dret o teologia. El professor emèrit de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha esta reconegut per la seva investigació pionera en en economia ecològica, ecologia política i justícia ambiental.

Un dels grans intel·lectuals del “decreixement”

Martinez-Alier és conegut per la seva crítica de la teoria econòmica establerta i a les perspectives tradicionals del creixement econòmic. A més, també és una figura important i un destacat intel·lectual públic en el moviment pel “decreixement”, que emfatitza la necessitat de reduir el consum i la producció global, advocant pel reemplaçament del PIB com a indicador de prosperitat per mesures de benestar social i ambiental. Això es considera necessari per assolir una societat socialment justa i ecològicament sostenible.

“L’objectiu de la meva recerca és mostrar que el creixement econòmic i els canvis en els fluxos d’energia i materials a l’economia, d’una banda, i el nombre creixent d’injustícies ambientals, de l’altra, són dues cares de la mateixa moneda“, afirma el premiat. “El meu propòsit principal és fer visibles els molts conflictes ambientals arreu del món.”

Joan Martinez-Alier, Premi Holbert 2023 | Joan Vidal
Joan Martinez-Alier, Premi Holbert 2023 | Joan Vidal

Assenyalant la “irresponsabilitat social corporativa”

Martínez-Alier és codirector de l’Atles de la Justícia Ambiental (EJAltas), que ha documentat uns 4.000 conflictes socials causats per la degradació ambiental o per la distribució desigual dels recursos ambientals. L’EJAtlas té com a objectiu visibilitzar els conflictes ambientals, assenyalar la repressió contra els ambientalistes i facilitar la investigació sobre la “irresponsabilitat social corporativa”.

Un gran pensador sobre els desafiaments de la humanitat

“Martinez-Alier té la distinció inusual d’anticipar i comprometre’s activament amb els desafiaments planetaris interrelacionats de la pobresa, el canvi climàtic i la seguretat alimentària“, diu la presidenta del Comitè Holberg, Heike Krieger. “Les seves teories innovadores i la seva tutoria segueixen desenvolupant la capacitat de nous acadèmics i formuladors de polítiques per abordar aquestes crisis interrelacionades de la vida econòmica mundial.”

Joan Martinez-Alier rebrà un premi de NOK 6.000.000 (aprox. EUR 550.000) durant una cerimònia que tindrà lloc el proper 8 de juny, a la Universitat de Bergen, Noruega. Establert pel parlament de Noruega, el Premi Holberg celebra el vintè aniversari el 2023, els premiats anteriors inclouen Julia Kristeva, Jürgen Habermas, Manuel Castells, Onora O’Neill, Cass Sunstein, Paul Gilroy, Martha Nussbaum i Griselda Pollock.

Més notícies
Un pou comú a Kenya | Wikimedia Commons
IBM premia un projecte barceloní per ajudar a trobar aigua a Àfrica
Un equip internacional ha desenvolupat una aplicació i un aparell per facilitar l'accés a aquest recurs a les zones més desafavorides del continent
El robot amb què Hilario Tomé ha guanyat el concurs de DARPA | Cedida
Un català guanya el premi de robòtica més prestigiós del món
Hilario Tomé ha vençut en solitari equips de tot el món i invertirà el premi en la seva empresa de robots
Els Nobel premien els físics que ens han fet entendre el canvi climàtic
El guardó ha estat per a Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi, experts en sistemes complexos
Dues catalanes, finalistes del Premi Europeu per a Dones Innovadores 2020
Les finalistes d’enguany són promotores del canvi i han creat empreses que poden donar solucions a reptes globals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa