MonPlaneta
Inventen una alternativa sana i ecològica a l’oli de palma

Un equip d’investigadors de la Universitat Queen Mary d’Edimburg, a Escòcia, han anunciat que han aconseguit crear una alternativa a l’oli de palma que és alhora més sana i més respectuosa amb el medi ambient. Segons informa la cadena britànica BBC, els seus inventors han explicat que el nou producte, que han batejat PALM-ALT, és el “Sant Graal” per a la salut i per al medi ambient, ja que té avantatges enormes respecte l’oli de palma tradicional, que fa anys que està envoltat de polèmica.

Producció d'oli de palma | Cedida
Producció d’oli de palma | Cedida

Un producte omnipresent i un negoci gegantí

Provinent del fruit de la palma d’oli, aquest producte és present a pràcticament la meitat dels productes d’alimentació i cosmètica que podem trobar als prestatges dels supermercats. A dia d’avui és l’oli vegetal més produit del món, suposant un 40% del total, i un negoci d’uns 60.000 milions d’euros anuals. Això, és clar, és perquè la seva demanda és enorme, i el seu conreu ha crescut sense parar als voltants de l’equador, on el clima és propici, i especialment a Indonèsia i Malàisia, que concentren el 85% de la producció i on s’han destruit extensions enormes de bosc per a fer-hi lloc, posant en risc orangutans, rinoceronts, elefants i tigres, entre d’altres.

El fruit de la palma què és fa servir per elaborar l’oli de palma

Millor per al medi ambient i també per a la salut

L’oli de palma, doncs, s’ha convertit en un perill mediambiental de primer ordre. En aquest sentit, i segons els seus creadors, l’alternativa que suposa PALM-ALT és un 70% millor per al medi ambient en xifres d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i continua tenint un origen 100% vegetal. A més Catriona Liddle, una de les líders de l’equip, va afirmar en declaracions a la BBC que no només pot “substituir” l’oli de palma sinó que han aconseguit “el mateix resultat final”: “té el mateix gust i té la mateixa textura”.

Les proves fetes amb panells sensorials, de fet, apunten que són indistingibles, malgrat no tenir palma, coco, sucre, endolcidors, conservants ni colorants. Els ingredients, expliquen els seus creadors, són principalment un residu de la indústria del lli, fibra natural i oli de colza. Això fa que, a més, tingui un 80% menys de greixos saturats i un 30% menys de calories i per tant, sigui més saludable que l’oli de palma. Els investigadors afimen que ja estan preparant converses amb socis industrials per començar a produir PALM-ALT a gran escala.

Més notícies
Palma

L’oli de palma, un problema més ambiental que alimentari

Diversos experts en alimentació i medi ambient apunten que aquest oli és pitjor que el d'oliva, però es pot consumir amb moderació
Producció d'oli de palma

La producció sostenible d’oli de palma: una necessitat urgent

L'origen de l'oli "lliure de desforestació" que anuncien alguns productes és dubtós per les dificultats de demostrar-lo. Protegir la biodiversitat amenaçada per aquests cultius, però, és possible.
Fruit d'on s'extreu l'oli de palma

L’oli de palma fomenta la metàstasi i fa més agressius els tumors

Una dieta rica en àcid palmític, doncs, seria molt perjudicial per al desenvolupament del càncer
Activista de Greenpeace enfilant-se a un dipòsit d'oli de palma a Indonèsia

Greenpeace ocupa una refineria d’oli de palma a Indonèsia

Una trentena d'activistes van enfilar-se als dipòsits i a un vaixell que transportava aquest producte, l'explotació del qual és responsable de grans problemes socials i ambientals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa