Un equip d’investigadors de la Universitat Queen Mary d’Edimburg, a Escòcia, han anunciat que han aconseguit crear una alternativa a l’oli de palma que és alhora més sana i més respectuosa amb el medi ambient. Segons informa la cadena britànica BBC, els seus inventors han explicat que el nou producte, que han batejat PALM-ALT, és el “Sant Graal” per a la salut i per al medi ambient, ja que té avantatges enormes respecte l’oli de palma tradicional, que fa anys que està envoltat de polèmica.

Un producte omnipresent i un negoci gegantí
Provinent del fruit de la palma d’oli, aquest producte és present a pràcticament la meitat dels productes d’alimentació i cosmètica que podem trobar als prestatges dels supermercats. A dia d’avui és l’oli vegetal més produit del món, suposant un 40% del total, i un negoci d’uns 60.000 milions d’euros anuals. Això, és clar, és perquè la seva demanda és enorme, i el seu conreu ha crescut sense parar als voltants de l’equador, on el clima és propici, i especialment a Indonèsia i Malàisia, que concentren el 85% de la producció i on s’han destruit extensions enormes de bosc per a fer-hi lloc, posant en risc orangutans, rinoceronts, elefants i tigres, entre d’altres.

Millor per al medi ambient i també per a la salut
L’oli de palma, doncs, s’ha convertit en un perill mediambiental de primer ordre. En aquest sentit, i segons els seus creadors, l’alternativa que suposa PALM-ALT és un 70% millor per al medi ambient en xifres d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i continua tenint un origen 100% vegetal. A més Catriona Liddle, una de les líders de l’equip, va afirmar en declaracions a la BBC que no només pot “substituir” l’oli de palma sinó que han aconseguit “el mateix resultat final”: “té el mateix gust i té la mateixa textura”.
Les proves fetes amb panells sensorials, de fet, apunten que són indistingibles, malgrat no tenir palma, coco, sucre, endolcidors, conservants ni colorants. Els ingredients, expliquen els seus creadors, són principalment un residu de la indústria del lli, fibra natural i oli de colza. Això fa que, a més, tingui un 80% menys de greixos saturats i un 30% menys de calories i per tant, sigui més saludable que l’oli de palma. Els investigadors afimen que ja estan preparant converses amb socis industrials per començar a produir PALM-ALT a gran escala.