MonPlaneta
Els insectes poden convertir les deixalles en un recurs valuosíssim
  • CA

De Singapur, i gràcies a la cadena nord-americana CNN, ens arriba un projecte d’innovació que pot ser molt útil perquè, si més no, el malbaratament alimentari no suposi llençar per sempre no només el menjar sinó els recursos invertits en la seva producció. I el secret per convertir les deixalles en un recurs valuós és un insecte: la mosca soldat negra.

A Singapur, Chua Kai-Ning i la seva companya Phua Jun Wei van fundar Insectta el 2017 per lluitar contra la crisi de malbaratament alimentari del seu país. Van decidir que no volien llençar res sinó repensar el rebuig com un reurs que podia ser reintroduït a la producció. A dia d’avui, l’empresa alimenta larves de mosca soldat negra amb fins a 8 tones de deixalles alimentàries cada mes, que no només provenen del malbaratament sinó que també poden ser restes de fàbriques de cervesa o de productes de soja, com ara pells o closques. Quan les larves són grasses, es poden assecar per convetir-les en menjar per a bestiar i emprar els seus excrements com a fertilitzant pels camps.

Phua Jun Wei amb mosques soldat negres | Insectta
Phua Jun Wei amb mosques soldat negres | Insectta

I encara més: gràcies a la col·laboració del govern del seu país i d’empreses biotecnològiques, Insectta està extraient biomaterials d’alt valor afegit de les restes d’aquestes larves, un fet que podria revolucionar la indústria dels insectes a més de la de les deixalles. La pupa en què s’envolten les larves per fer la metamorfosi, per exemple, pot ser una font molt valuosa de materials com el chitosan, una substància antimicrobiana i antioxidant que es fa servir a les indústries cosmètica i farmacèutica, i de què Insectta vol produir 500 quilograms cada dia. Algunes empreses ja s’han interessat en adquirir aquest producte d’una font que, a més, és sostenible.

És ben possible que el mercat de biomaterials provinents d’insectes sigui una de les potes del creixement sostenible i respectuós amb el medi ambient del futur, més enllà del fet que aquesta indústria es fonamenta en les deixalles i per tant fa un favor a la societat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa