MonPlaneta
La industrialització de la construcció la farà molt més sostenible
  • CA

La construcció d’edificis sostenibles, tant pel que fa al resultat final com pels processos involucrats, és el gran repte a què s’enfronta aquest sector. La industrialització, una de les principals vies per aconseguir-ho, pot fer-lo canviar moltíssim durant les properes dècades. Als processos industrials tot està planificat i mesurat prèviament i es construeixen prototips abans d’iniciar la producció en sèrie. A la construcció, en canvi, i malgrat els avenços, algunes coses no han canviat gaire des de fa segles.

La digitalització, un canvi absolut en la manera de construir

L’aplicació de la industrialització a la construcció es basa en la digitalització, els models tridimensionals computeritzats dels edificis, poder recrear-los i conèixer les dimensions de tots els elements, de les parets i les bigues a les canalitzacions. Així, de fet, fins i tot es poden simular els consums energètics i les pèrdues de calor a la fase de disseny de la construcció.

Pamplona tindrà un edifici de lloguer social construït amb les tècniques més respectuoses amb el planeta | Erro y Eugui
Pamplona tindrà un edifici de lloguer social construït amb les tècniques més respectuoses amb el planeta | Erro y Eugui

Un exemple a Pamplona

Un bon exemple de l’aplicació del màxim de criteris de sostenibilitat a la construcció, tant en els edificis en sí com en els processos implicats, el trobem a Pamplona (Navarra), que tindrà un dels primers edificis d’habitatges industrialitzats, amb estructura de fusta i de consum energètic ultrabaix (Passivhaus) de l’estat espanyol, a més de ser el de més alçada que s’ha fet fins ara. Destinat al lloguer protegit, actualment s’està construint però els primers residents d’aquests 39 habitatges i entraran a viure uns 7 mesos abans que si s’hagués fet de la manera tradicional. Un estalvi del 40% del temps que cal agrair a la industrialització.

La responsable de la construcció de l’edifici és Erro y Eugui, una empresa navarresa amb gairebé 60 anys d’història. Després d’haver-se diversificat cap a la construcció i el manteniment industrials, ara és pionera en construcció Passivhaus i també en la industrialització dels processos de la construcció. Un projecte com aquest exigeix planificació prèvia i una digitalització dels processos enormes, i aquesta empresa va iniciar els canvis necessaris fa anys: eliminació de papers i plànols d’obra, la mesura i control constant

La industrialització de la construcció accelera i facilita la producció dels elements i la seva col·locació | Erro y Eugui
La industrialització de la construcció accelera i facilita la producció dels elements i la seva col·locació | Erro y Eugui

Llocs de treball més ben qualificats

Gràcies a això, ara es pot encarregar d’un projecte que requereix una coordinació total entre les parts implicades, en una transformació que ofereix millors llocs de treball que, és clar, demanen més i millor qualificació. El director general de l’empresa, Íñigo Eugui, considera la industrialització un gran repte i alhora una gran oportunitat pel sector de la construcció. “Cada cop hi ha menys mà d’obra”, explica, i un canvi com aquest pot “atreure talent al sector” gràcies a la millora de les condicions laborals i també “afavorir processos més automatitzats”. Eugui fins i tot espera que això ajudi a “una major integració de la dona al sector de la construcció”.

D’altra banda, la industrialització també pot millorar molt la competitivitat i estalviar costos, un factor especialment important en un moment en què el cost de les matèries primeres, recorda el director general d’Erro y Eugui, “ha arribat a parar obres”, i també pot ser una gran ajuda des del punt de vista mediambiental, perquè permet generar menys residus i d’una gestió molt més senzilla i eficaç.

El nou edifici de Pamplona estarà fet de metall i fusta i amb els mètodes més sostenibles | Erro y Eugui
El nou edifici de Pamplona estarà fet de metall i fusta i amb els mètodes més sostenibles | Erro y Eugui

Un model a seguir de construcció i sostenibilitat

El nou edifici, de quatre alçades, tindrà una estructura mixta de metall i fusta i una façana revestida de fusta temotractada. S’ha fet servir pi radiata, de creixement ràpid que la fa ser especialment sostenible i fàcilment sotmesa a tractaments per millorar-ne les propietats; i també alerç, lleuger, de bona qualitat i amb bona resistència a l’humitat i els fongs. La fusta, a més, no només serà sostenible sinó també local. El 60% de la superfície de Navarra són boscos, un augment del 24% durant les darreres dues dècades i de què només s’aprofita un terç del creixement corrent anual.

Tota l’estructura i el revestiment es fan a la fàbrica i s’instal·len amb una precisió mil·limètrica, en un procés és molt més ràpid. Això afavoreix l’estandarització, la fabricació en sèrie, l’ús de maquinària industrialitzada… és a dir: més qualitat i precisió, millors acabats i estalvi tant en costos com en temps. A més de fer servir materials sostenibles, tots els envans interiors seran ‘en sec’, cosa que permetrà reduir encara més la generació de residus.

Aquest edifici pot ser un exemple de com seran els habitatges en el futur, tant pel seu disseny com per la manera com s'ha construït | Erro y Eugui
Aquest edifici pot ser un exemple de com seran els habitatges en el futur, tant pel seu disseny com per la manera com s’ha construït | Erro y Eugui

Avantages també per als residents

La industrialització, però, no només oferirà avantatges als constructors sinó també als residents, com ara acabats de gran qualitat, estandaritzats i amb costos que no patiran desviacions. Els nous inquilins viuran en un edifici innovador, sostenible i d’una gran eficiència energètica que, quan estigui acabat, rebrà la certificació Passivhaus, una de les més exigents i que reconeix construccions de consum energètic gairebé nul.

Finalment, i com és d’esperar en un edifici que té la sostenibilitat i l’eficiència energètica com a raons de ser, la calefacció i l’aigua calenta sanitària (ACS) funcionaran amb una caldera de biomassa i també comptarà amb un sistema de ventilació forçat amb recuperador de calor i l‘aerotèrmia com a suport de l’ACS.

Més notícies
Terrats Verds
Terrats Verds: enfilar la natura als edificis de Barcelona per beneficiar el medi ambient
El projecte vol democratitzar l'accés als espais verds, recuperant terrats que siguin alhora pulmons i espais de desconnexió, fent una ciutat més sostenible, més humana i més sana.
Un edifici de Sabadell durant el procés de rehabilitació a què va ser sotmès abans de convertir-se en pisos de lloguer social, un exemple del procés de canvi que necessiten molts edificis del nostre país
La rehabilitació d’edificis és essencial per a la transició energètica
Fer-los eficients pot reduir enormement el seu consum i, per tant, la nostra factura del gas i l'electricitat
Edificis passius en construcció
Quins canvis d’hàbits ens esperen amb els edificis de consum gairebé nul?
Viure en un edifici passiu comporta haver de canviar alguns dels costums més arrelats de la nostra vida diària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa