MonPlaneta
Ideen una nova manera de captar CO2 de l’aire i emmagatzemar-lo al mar

Un equip de científics ha anunciat que ha ideat una nova forma de captar diòxid de carboni de l’atmosfera i emmagazemar-lo al mar. Segons expliquen en un article publicat a ‘Science Advances’, és fins a tres vegades més eficient que els mètodes que es fan servir actualment, convertint el CO2 en bicarbonat sòdic que es pot emmagatzemar en aigua marina de manera segura i barata. Gràcies a això, afirmen, les tecnologies de retirada de carboni podrien començar a desplegar-se de manera més ràpida.

Una gran esperança contra el canvi climàtic

Capturar el diòxid de carboni de l’atmosfera per fer baixar-ne les concentracions, causants de l’escalfament global, és una opció que ha anat prenent força amb els anys, amb el desenvolupament de tècniques per fer-ho que poden contribuir a lluitar contra el canvi climàtic, juntament amb la imprescindible reducció d’emissions.

La planta 'Mammoth' serà la instal·lació de captura i emmagatzematge de CO2 més gran del món | Climeworks
La planta ‘Mammoth’ és una de les instal·lacions de captura i emmagatzematge de CO2 més grans del món | Climeworks

Entre els exemples més coneguts hi ha el de l’empresa Climeworks, que ja retira carboni i en ven certificats per compensar emissions i que té grans empreses com Microsoft i Spotify entre el seus clients. El cost d’aquestes tecnologies, però, és un dels seus grans inconvenients, ja que les màquines emprades a dia d’avui necessiten moltíssima energia.

Aquí és on entra aquest nou mètode, que fa servir productes químics senzills i que, segons els seus creadors, pot permetre capturar carboni d’una manera molt més eficient i barata. Fent servir una versió modificada de tècniques que es fan servir per tractar l’aigua, han creat un material híbrid que pot absorbir fins a tres cops més CO2 que els sistemes actuals, assolint grans ràtios de carboni amb molt poc material.

L'oceà Pacífic vist des de l'Estació Espacial Internacional | NASA
Els oceans podrien convertir-se en embornals encara més grans de carboni | NASA

Una oportunitat per accelerar el desplegament

Per bé que aquesta tècnica es troba a les beceroles, suposa una gran oportunitat per revolucionar la captura de carboni i convertir-la en una indústria molt lucrativa i molt eficient, que es pugui desplegar a gran escala. A més, té l’avantatge que soluciona fàcilment un dels grans problemes d’aquest sector, què fer amb el CO2 un cop capturat. Afegint alguns productes químics, aquest es pot convertir en bicarbonat, que es pot emmagatzemar al mar de manera senzilla. Tot plegat, a més, a un cost total de menys de 100$ per tona.

Els seus desenvolupadors, ara, volen crear una empresa per començar a desenvolupar aquesta tecnologia per tal que esdevingui una realitat el més aviat possible, posant-la a disposició de països més petits i més pobres que, fins ara, tenien aquest tipus de projectes fora del seu abast.

Més notícies
El formigó és el segon material més emprat del món i una gran font d'emissions de diòxid de carboni
Aconsegueixen fabricar formigó fent servir CO2 capturat de l’atmosfera
Tres empreses nord-americanes obren la porta a reduir enormement les emissions d'aquesta indústria
Dos dels científics responsables del descobriment amb l'espectròmetre làser que han fet servir | Pavel Chabera
Gran avenç en l’ús d’energia solar per convertir CO2 en combustible
Un nou descobriment pot facilitar la reducció de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera
La planta 'Mammoth' serà una de les instal·lacions de captura i emmagatzematge de CO2 més grans del món | Climeworks
Els ajuts poden donar l’empenta definitiva als projectes de retirada de CO2
Una anàlisi econòmica elaborada per experts recomana subvencionar aquesta activitat
Una part de la planta de producció de combustibles sintètics amb energia verda | ETH Zurich
Captura i emmagatzematge de CO2 de l’aire, una esperança de futur
'The Conversation' va parlar amb un dels principals experts en aquest camp per conèixer millor aquesta tecnologia tan important

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa