MonPlaneta
L’hemisferi sud iguala la seva temperatura màxima: 50,7ºC
  • CA

L’hemisferi sud ha igualat la temperatura més alta que s’hi ha registrat mai. Ha estat a Onslow, un poble costaner d’una zona remota d’Austràlia Occidental, on els termòmetres s’han enfilat fins els 50,7ºC. Per si això no fos prou, sembla que les temperatures haurien de pujar una mica més aquest divendres, de manera que el rècord es podria batre definitivament ben aviat.

Aquesta temperatura altíssima ha estat confirmada aquest mateix dijous per l’Oficina de Meteorologia d’Austràlia, que ha afegit que el moment en què s’hi ha arribat ha estat quan faltaven quatre minuts per dos quarts de tres de la tarda. Aquesta calor extrema, és clar, no només ha afectat Onslow, sinó que a dos pobles propers més també s’ha informat que els termòmetres havien arribat a marcar més de 50ºC durant el migdia.

Un cangur al poble vell d'Onslow, abandonat ara fa un segle | Wikimedia Commons
Un cangur al poble vell d’Onslow, abandonat ara fa un segle | Wikimedia Commons

Normalment, la temperatura mitjana d’Onslow durant aquesta època de l’estiu austral ja és molt alta, d’uns 36,5ºC. En aquests moments, però, la regió on es troba el poble està enmig d’una concentració d’aire calent. Les autoritats fa dies que han publicat les recomanacions habituals: no passar gaire estona al sol, hidratar-se regularment, fer servir aire condicionat si se’n té… però no semblen gran cosa davant d’una calor tan extrema. De fet, en declaracions a la cadena australiana ABC, un ciutadà del poble de Roeburn, a prop d’Onslow, ha explicat com l’aire condicionat de la seva oficina havia deixat de funcionar, incapaç de refredar l’aire.

Aquesta notícia arriba molt poc després que el darrer informe dels Sentinelles Copèrnic de la Unió Europea assenyali que els darrers set anys són els més càlids que ha viscut la Terra d’ençà que hi ha registres. Això, és clar, vol dir que episodis com aquest no només seran cada cop més habituals a més regions del món sinó que, a més, podrien anar empitjorant a mesura que passin els anys.

Més notícies
La regió mediterrània | Agència Espacial Europea
Els darrers set anys han estat els més càlids des que hi ha registres
Així ho afirmen les dades recollides pel projecte Copèrnic de la Comissió Europea i l'Agència Espacial Europea
El canvi climàtic ja és una realitat i cal trobar maneres d'afrontar-lo | City Climate Change
Les temperatures pujaran 2,4ºC fins i tot amb els acords de la COP26
Així ho afirma un observatori sobre el canvi climàtic, que insisteix en els 1,5ºC com a límit crític
El rècord de calor de l’Àrtic va arribar a nivells del clima mediterrani
La confirmació que es va arribar a 38ºC encén totes les alarmes sobre els efectes del canvi climàtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa