MonPlaneta
La gravetat ens pot tornar a ajudar a superar una crisi energètica

Les centrals hidroelèctriques van ser una de les grans revolucions energètiques del segle passat. Ara, una empresa suïssa vol fer servir la mateixa idea bàsica, l’aprofitament de la gravetat, per ajudar la humanitat a superar una nova crisi i completar una transició essencial si volem estalviar-nos les pitjors conseqüències del canvi climàtic. En comptes de fer servir aigua, però, fa servir blocs de formigó enormes.

Una solució senzilla

Energy Vault ha construït una gran grua a Arbedo-Castione, a Suïssa, per demostrar la viabilitat de la seva idea. Amb 70 metres d’alçada, aguanta blocs gegants de formigó. Tot i que sembli una escena típica d’una ciutat enmig d’una bombolla immobiliària, el que ha alçat l’empresa no és altra cosa que un sistema d’emmagatzematge d’energia. Un que fa servir blocs de 35 tones de formigó i la gravetat.

Una gran estructura amb blocs de formigó podria ser una solució als problemes d'intermitència de les energies renovables | Energy Vault
Una gran estructura amb blocs de formigó podria ser una solució als problemes d’intermitència de les energies renovables | Energy Vault

L’evolució d’una tecnologia conegudíssima

De la mateixa manera com ho fa una central hidroelèctrica, la grua fa servir l’energia sobrant a les hores vall per aixecar les enormes masses de formigó i dur-les fins a dalt. Quan hi ha més demanda, es deixen caure els blocs, alliberant energia cinètica gràcies a la gravetat i que pot convertir-se en electricitat per a la xarxa. La idea pot semblar molt senzilla però, en molts aspectes, podria ser una oportunitat molt gran per a la transició energètica.

Un dels grans problemes de les energies renovables és la fluctuació de la producció, que només podria ser compensada emmagatzemant l’energia de les hores amb més generació. Els dies sense vent i sense sol, per exemple, podrien ser un gran problema. Aquí és on entraria la grua gegant d’Energy Vault, que podria guardar-la com a energia potencial gravitatòria i tornar-la quan fes falta, com fan les centrals hidroelèctriques.

Aquest diagrama explica el funcionament de la torre d'emmagatzematge d'energia | Energy Vault
Aquest diagrama explica el funcionament de la torre d’emmagatzematge d’energia | Energy Vault

Aquesta tecnologia, a més, té alguns avantatges importants respecte la seva germana gran: gràcies a l’ús de blocs de formigó, no calen embassaments, ni preses, ni cap tipus d’impacte ambiental. El projecte, que ha estat modificat des dels seus inicis el 2020, és construir el que anomenen “centres de resiliència” i emprat els blocs, fets de materials reciclats, i que una intel·ligència artificial controli l’oferta i la demanda d’energia per determinar quan és bon moment per carregar o per descarregar.

Per les seves característiques, tot i que no tenen les necessitats d’una central hidroelèctrica, aquestes plantes es podrien instal·lar a prop de grans parcs eòlics o solars. Tot i que sembli una idea estranya, el passat mes de gener va aconseguir 235 milions de dòlars de finançament a la borsa de Nova York i l’actor, director i activista ambiental Leonardo DiCaprio s’ha unit al seu consell assessor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa