MonPlaneta
Les granges de pollastres i de salmons tenen petjades ambientals semblants

Les granges de pollastres i les instal·lacions agropecuàries de salmons tenen una petjada ambiental semblant. Segons afirma un nou estudi publicat a la revista ‘Current Biology’, la raó que fa que els salmons puguin ser considerats sense exagerar com ‘els pollastres del mar’ és la seva alimentació, ja que els mètodes d’engreix de les dues espècies són comparables i contribueixen a que el seu impacte també ho sigui.

Un equip internacional d’investigadors, amb l’objectiu de buscar oportunitats per a la reducció de la pressió ambiental que provoca la producció mundial d’aliments, van fixar-se en com s’alimenten aquests dos animals tan populars a arreu del món, fixant-se especialment en les dinàmiques entre la terra i el mar.

La grip aviària s'ha propagat per dotzenes de països d'una manera mai vista fins ara | Departament d'Acció Climàtica
La producció de pollastres i la de salmons és molt semblant des del punt de vista ambiental | Departament d’Acció Climàtica

Alimentació i pressions geogràfiques molt semblants

Els pollastres són alimentats amb peixos, com els salmons; i els salmons són alimentats amb plantes com la soja, com els pollastres. Així, el 95% de la petjada ambiental acumulada de la producció de tots dos aliments –emissions de CO2, contaminació per nutrients, ús d’aigua i d’espai…– resulta que es concentra en menys del 5% del planeta i té una superposició espacial del 85,5%, sobretot perquè s’alimenten del mateix.

Segons l’estudi, la pressió més gran de la producció de pollastres és als Estats Units, la Xina i al Brasil mentre que, pel que fa als salmons, és a les costes de Xile, Mèxic i la Xina. A més, per bé que la indústria del pollastre té una petjada ambiental 9 cops superior a la indústria del salmó, té una producció 55 cops superior gràcies al cicle reproductiu rapidíssim d’aquestes aus.

Piscifactoria | Domini Públic
L’estudi obre oportunitats a l’hora de millorar l’eficiència i reduir l’impacte de les granges de salmons | Domini Públic

Possibilitats de millora

A més, dins del 5% del planeta que suporta tota aquesta producció d’aliments, hi ha diferències importants pel que fa a l’eficiència dels mètodes emprats. Així, per exemple, els dos primers productors, els Estats Units i el Brasil, són molt més eficients que el tercer, la Xina. El treball també apunta que les variacions de pressió en relació als salmons que es produeixen difereixen segons la zona, apuntant algunes oportunitats a l’hora de millorar l’eficiència i minimitzar els impactes ambientals.

Tenint en compte que tant el pollastre com el salmó són dues de les fonts de proteïnes més populars del món i que tenen una petjada ambiental relativa molt menor al del bestiar boví o porcí, trobar aquest tipus d’oportunitats de millorar la seva sostenibilitat pot donar beneficis enormes al medi ambient.

Més notícies
Els pollastres són un element essencial de la nostra dieta, però abans fins i tot havien estat venerats | Wikimedia Commons
Troben noves pistes d’on, quan i com vam domesticar els pollastres
Dos nous estudis aporten informació sobre com es va produir aquest fet tan important en la història humana
Tot i que el seu color ens resulti xocant, l'espirulina, aquí mostrada assecada i convertida en pols, pot ser un element importantíssim per a la seguretat alimentària | IRTA
Un projecte amb lideratge català estudia enriquir aliments amb plàncton
És una de les línies en què es treballa per garantir la seguretat alimentària en el futur
VÍDEO | La calor a Alaska mata centenars de salmons abans que puguin pondre els ous
Les aigües de la llacuna Tutka, al sud de l'estat, s'han escalfat tant que els peixos hi estan morint quan remunten fins allà per fer-hi la posta
Un ocell fòssil de fa 67 milions d’anys podria ser l’origen dels pollastres
Aquest exemplar, l'únic crani d'ocell modern de l'era dels dinousaures que s'ha trobat mai, pot ser importantíssim en la investigació de l'evolució de les aus a partir dels rèptils

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa