MonPlaneta
Un gran projecte vol impulsar la biodiversitat amb el cultiu d’algues

La companyia energètica danesa Ørsted, una de les més grans del món, s’ha aliat amb l’empresa anglesa SeaGrown, pionera en el cultiu d’algues marines, per posar en marxa un gran projecte al mar del Nord d’impuls de la biodiversitat als oceans i, alhora, mesurar la contribució a la captura de carboni d’aquesta pràctica.

Segons expliquen en un comunicat, l’objectiu és desenvolupar un sistema de seguiment i mesura de la biodiversitat per a les granges d’algues marines a alta mar. SeaGrown ja té una granja d’algues marines a la zona i totes dues empreses creuen que, amb les espècies i l’estructura adients, creuen que tant aquesta com d’altres podrien ser una eina molt útil a l’hora d’ajudar les espècies i els hàbitats marins del món.

Una eina molt útil però poc estudiada

Cada cop és més clar que les algues, o macroalgues marines, tenen beneficis enormes per al medi ambient als oceans. Per aprofundir en això, Ørsted i SeaGrown posen en marxa una missió que vol recollir dades sobre el seu potencial a l’hora de compensar alguns dels efectes més greus del canvi climàtic als oceans. Per fer-ho, es provaran una sèrie de tecnologies de seguiment que van de les càmeres remotes i el sònar a l’ADN electrònic.

Algues laminarials  | Wikimedia Commons
Algues laminarials | Wikimedia Commons

A més, però, darrerament també s’ha explorat el cultiu d’algues com a manera de captar carboni, ja que sembla que aquests organismes poden ser fins i tot més eficaços que els arbres en aquesta tasca. No obstant això, la utilitat de les algues com a embornal de carboni depèn molt significativament de què se’n fa un cop cultivades, i a dia d’avui, malgrat el seu enorme potencial, no hi ha maneres homologades internacionalment de mesurar quant de carboni retiren.

Altres avantatges per al medi ambient

A més de capturar carboni, però, que redueix l’acidesa de l’aigua, les algues també contribueixen a millorar l’estat de la biodiversitat oceànica produint oxigen i proporcionant un substrat que pot servir de refugi per a peixos joves i perquè hi creixin altres organismes marins. No només creixen mitjançant la fotosíntesi, fent servir la llum del sol i els nutrients del mar, sinó que algunes ho fan molt ràpid i també són molt nutritives, raó per la qual els humans les han collit en estat salvatge durant milers d’anys i, almenys des del segle XVII, les han cultivat.

El cultiu d’algues fa segles que es practica i podria ser una solució a molts problemes

Un projecte que vol beneficiar tothom

El mar del Nord, a més, és una zona molt concorreguda pel trànsit marítím i, alhora, on s’han designat zones per a la protecció d’espècies i hàbitats marins. El cultiu d’algues, en aquest sentit, pot millorar aquests ecosistemes, però cal fer-ho de manera que no hi hagi conflictes amb els altres usuaris del mar. És el cas de la granja pilot de SeaGrown, situada amb cura davant de les costes de Scarborough (Yorkshire).

En un comunicat, un dels directius d’Ørsted al Regne Unit, Benj Sykes, afirma que si bé el desenvolupament de l’energia eòlica marina és “vital” en la transició energètica, no s’ha de “produir a costa de la biodiversitat marina”. Així, i considerant que aquesta energia ha de ser “part de la solució”, creu que és molt important “comprendre i mesurar” l’impacte que té. En aquest sentit, explica que les granges d’algues tenen un potencial elevat de mitigació de gasos d’efecte hivernacle i de beneficiar la biodiversitat marina i que, per tant, volen estudiar-ho.

Més notícies
Els Estats Units podrien generar el doble d'electricitat de la que necessiten només amb l'energia eòlica de la costa oest del país

Els Estats Units tindran el parc eòlic marí més gros del món

Segons els càlculs podria generar més del doble de l'electricitat que consumeix actualment el país
:  - Mobile
Una minisamarreta impresa com a demostració del nou material | Universitat de Rochester

La roba del futur estarà feta d’algues?

Una nova tècnica de bioimpressió 3D ha aconseguit materials fotosintètics vius que podrien servir per elaborar vestimenta
:  - Mobile
Els biocombustibles són una de les maneres com s'està mirant de reduir les emissions en alguns sectors com el del transport

Creen biodièsel d’alta qualitat alimentant algues amb marro de cafè

Un equip d'investigadors fa una passa més en la conversió de residus en productes d'alt valor
:  - Mobile
Aquests petits crustacis fertilitzen les algues vermelles com les abelles ho fan amb les flors de terra ferma | Universitat de la Sorbona

Alguns crustacis ‘pol·linitzen’ les algues, com els insectes amb les flors

El descobriment revela que aquest tipus de fertilització podria ser molt més antiga del que es pensava
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa