La companyia energètica danesa Ørsted, una de les més grans del món, s’ha aliat amb l’empresa anglesa SeaGrown, pionera en el cultiu d’algues marines, per posar en marxa un gran projecte al mar del Nord d’impuls de la biodiversitat als oceans i, alhora, mesurar la contribució a la captura de carboni d’aquesta pràctica.
Segons expliquen en un comunicat, l’objectiu és desenvolupar un sistema de seguiment i mesura de la biodiversitat per a les granges d’algues marines a alta mar. SeaGrown ja té una granja d’algues marines a la zona i totes dues empreses creuen que, amb les espècies i l’estructura adients, creuen que tant aquesta com d’altres podrien ser una eina molt útil a l’hora d’ajudar les espècies i els hàbitats marins del món.
Una eina molt útil però poc estudiada
Cada cop és més clar que les algues, o macroalgues marines, tenen beneficis enormes per al medi ambient als oceans. Per aprofundir en això, Ørsted i SeaGrown posen en marxa una missió que vol recollir dades sobre el seu potencial a l’hora de compensar alguns dels efectes més greus del canvi climàtic als oceans. Per fer-ho, es provaran una sèrie de tecnologies de seguiment que van de les càmeres remotes i el sònar a l’ADN electrònic.

A més, però, darrerament també s’ha explorat el cultiu d’algues com a manera de captar carboni, ja que sembla que aquests organismes poden ser fins i tot més eficaços que els arbres en aquesta tasca. No obstant això, la utilitat de les algues com a embornal de carboni depèn molt significativament de què se’n fa un cop cultivades, i a dia d’avui, malgrat el seu enorme potencial, no hi ha maneres homologades internacionalment de mesurar quant de carboni retiren.
Altres avantatges per al medi ambient
A més de capturar carboni, però, que redueix l’acidesa de l’aigua, les algues també contribueixen a millorar l’estat de la biodiversitat oceànica produint oxigen i proporcionant un substrat que pot servir de refugi per a peixos joves i perquè hi creixin altres organismes marins. No només creixen mitjançant la fotosíntesi, fent servir la llum del sol i els nutrients del mar, sinó que algunes ho fan molt ràpid i també són molt nutritives, raó per la qual els humans les han collit en estat salvatge durant milers d’anys i, almenys des del segle XVII, les han cultivat.

Un projecte que vol beneficiar tothom
El mar del Nord, a més, és una zona molt concorreguda pel trànsit marítím i, alhora, on s’han designat zones per a la protecció d’espècies i hàbitats marins. El cultiu d’algues, en aquest sentit, pot millorar aquests ecosistemes, però cal fer-ho de manera que no hi hagi conflictes amb els altres usuaris del mar. És el cas de la granja pilot de SeaGrown, situada amb cura davant de les costes de Scarborough (Yorkshire).
En un comunicat, un dels directius d’Ørsted al Regne Unit, Benj Sykes, afirma que si bé el desenvolupament de l’energia eòlica marina és “vital” en la transició energètica, no s’ha de “produir a costa de la biodiversitat marina”. Així, i considerant que aquesta energia ha de ser “part de la solució”, creu que és molt important “comprendre i mesurar” l’impacte que té. En aquest sentit, explica que les granges d’algues tenen un potencial elevat de mitigació de gasos d’efecte hivernacle i de beneficiar la biodiversitat marina i que, per tant, volen estudiar-ho.