Un equip d’investigadors del Laboratori Nacional Lawrence de Berkeley, als Estats Units, ha anunciat que ha fet un gran avenç que pot millorar molt el rendiment de les bateries elèctriques d’ió de liti, especialment les dels vehicles. Segons expliquen en un article publicat a ‘Nature Energy’, han desenvolpat un nou material, un revestiment de polímer conductor, que no només pot fer-les durar més i que siguin més potents sinó que també acosta la possibilitat de desenvolupar bateries que siguin molt més fàcils i barates de fabricar.
Aquest revestiment, anomenat HOS-PFM, condueix electrons i ions alhora, cosa que garanteix l’estabilitat de la bateria i alhora una ràtio de càrrega/descàrrega molt alta mentre, al mateix temps, en millora la vida útil. A més, segons els investigadors, aquest material també és prometedor com a adhesiu que podria allargar la vida d’una bateria d’ió de liti entre 10 i 15 anys, una xifra certament sorprenent.

Les proves donen resultats molt prometedors
Per provar les seves propietats, es van recobrir elèctrodes d’alumini i silici amb HOS-PFM i es van provar. Aquests dos materials són molt prometedors per a les bateries d’ió de liti perquè tenen una capacitat d’emmagatzematge d’energia potencialment alta i a més són lleugers. El problema, però, és que es degraden molt ràpidament després d’uns quants cicles de càrrega i descàrrega.
Amb l’ús d’aquest nou polímer, però, els elèctrodes estan protegits de la degradació i donen una capacitat molt alta durant més de 300 cicles, al nivell dels millors elèctrodes que es fan servir actualment. Uns resultats molt bons i que podrien fer que, gràcies a l’HOS-PFM, els elèctrodes de les bateries continguessin fins a un 80% de silici, un material molt més barat que el grafit que s’ha fet servir fins ara i que podria abaratir molt les bateries i, de retruc, el preu dels vehicles elèctrics més econòmics. És per això que, com a pas següent, els creadors d’aquest material volen treballar amb fabricants de bateries per estudiar el seu ús en la producció en sèrie.