MonPlaneta
Els gasos d’efecte hivernacle van arribar a nivells rècord el 2021
  • CA

L’Organització Meteorològica Mundial (WMO), depenent de les Nacions Unides, ha publicat el seu darrer informe sobre els nivells de gasos d’efecte hivernacle a la Terra. El document, que ha vist la llum poc abans que comenci la cimera climàtica COP27, que tindrà lloc a partir de la setmana vinent a Egipte, apunta que el diòxid de carboni, el metà i l’òxid de nitrogen, que contribueixen a escalfar el nostre planeta van arribar, el 2021, a xifres rècord en tots tres casos.

“Se’ns està acabant el temps”

En un comunicat, el president de l’WMO, Petteri Taalas, ha explicat com l’informe ha “remarcat encara una altra vegada” com no s’està fent prou per combatre el canvi climàtic, “un repte enorme” pel que cal “acció urgent” si no es vol que les temperatures globals “augmentin encara més en el futur”. “Se’ns està acabant el temps”, ha sentenciat Taalas, que creu que la pujada continuada dels gasos d’efecte hivernacle són la prova definitiva que “anem en la direcció equivocada”. Tot plegat coincideix amb les declaracions que ha fet el secretari general de l’ONU, António Guterres, a les portes de la COP27.

El secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial, Petteri Taalas | ONU
El secretari general de l’Organització Meteorològica Mundial, Petteri Taalas | ONU

Entre 2020 i 2021 l’increment de les concentracions de diòxid de carboni a l’atmosfera va superar la mitjana anual de la dècada passada, arribant a 415,7 parts per milió. A més, però les concentracions de metà van experimentar la pujada més grossa que s’havia vist mai d’ençà que se’n van començar a mesurar els nivells, fa gairebé quatre dècades, fins arribar a 1.908 parts per cada 1.000 milions, i els òxids de nitrogen van pujar fins les 334,5 parts per cada 1.000 milions.

Esperança per al 2022

Si bé el 2020 la pandèmia va fer caure les emissions de gasos d’efecte hivernacle arreu del món, s’esperava un ‘efecte rebot’ que es va fer molt patent l’any passat. El 2022, en canvi, l’Agència Internacional de l’Energia va afirmar fa pocs dies que, per bé que hi hauria un lleuger augment respecte les emissions de 2021, seria molt més petit del que es podria esperar i que això, de fet, és una dada molt positiva perquè significa que l’augment de les renovables ha aconseguit deslligar una mica més l’economia de les emissions de carboni.

Més notícies
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Els nivells de metà a l’atmosfera estan pujant més ràpid que mai
Malgrat les promeses dels governs mundials, ha arribat a xifres rècord en una escalada sense precedents
La central Bison té un disseny modular que li permetrà anar creixent en capacitat durant aquesta dècada | CarbonCapture
Els Estats Units tindran la planta de captura de carboni més grossa del món
El país comença a invertir seriosament en aquesta tecnologia, una possible opció de futur
L'aviació comercial és responsable d'una part prou important de l'escalfament global
L’aviació mundial acorda un pla a llarg termini per reduir emissions
L'Organització Internacional de l'Aviació Civil s'ha compromès a ser neutra en carboni el 2050
Larry Fink | Fòrum Econòmic Mundial / Flickr
El fons d’inversió més gran del món diu que reduir emissions “és capitalisme”
Larry Fink, CEO de BlackRock, crida les grans empreses a prioritzar la lluita contra el canvi climàtic i el benestar de les persones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa