MonPlaneta
La fusió del permagel de les muntanyes està accelerant l’escalfament global
  • CA

Els fangs dels llits dels llacs de l’altiplà del Tibet són una de les formes com els científics miren d’esbrinar quin serà el futur de la Terra. Segons ells, s’assemblarà a mitjans del Pliocè, fa més de 3 milions d’anys, quan a les latituds mitjanes gairebé mai es baixava dels 0ºC. En aquell moment, el gel permanent tot just començava a afermar-se a l’Àrtic i el permagel de l’alta muntanya era molt poc.

A dia d’avui, el permagel del món conté 1.500 milions de tones de carboni, el doble del que hi ha a l’atmosfera. Pel que fa al permagel de les muntanyes, n’hi ha uns 85 milions de tones, la majoria dels quals es pot alliberar en forma de CO2 i metà, contribuint a l’efecte hivernacle, si les temperatures fan que es fongui. El problema és que s’espera que això passi molt ràpidament que no pas a l’Àrtic, alliberant gasos que faran augmentar encara més l’escalfament global.

L'Everest vist des del Tíbet, territori controlat per la Xina | Pixabay
L’Everest vist des del Tibet | Pixabay

Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors que, després d’estudiar el permagel alpí, ha exposat els resultats obtinguts en un article publicat a ‘Nature Communications’. La concentració de CO2 atmosfèric és igual o superior que el de mitjans del Pliocè, i ho hem provocat nosaltres. Així doncs, aquell període pot servir com a referència de com serà el nostre futur.

Una màquina del temps

Si les condicions climàtiques encara no són les d’aleshores, és perquè la Terra triga a mostrar aquests canvis. L’estudi de l’estabilitat del permagel, però, demostra que cal prendre mesures per mantenir el que es troba a les muntanyes, que està en una situació més precària del que es creia.

Per calcular les temperatures de l’altiplà del Tibet en el passat, els investigadors van observar els carbonats, una família de minerals. Quan les algues creixen als llacs, absorbeixen el CO2 i en fan baixar l’acidesa, fent que es formin i que es dipositin al fons del llac. Els àtoms dels carbonats permeten saber la temperatura a què es van formar i són una càpsula del temps que ha permès saber que, fa 3 milions d’anys, les temperatures eren superiors a 0ºC.

El permagel és sòl que es troba permanentment congelat | Universitat de Barcelona
El permagel és sòl que es troba permanentment congelat | Universitat de Barcelona

Un futur preocupant

Segons el model que han desenvolupat, els nivells actuals de diòxid de carboni a l’atmosfera faran que el 20% del permagel àrtic i el 60% de l’alpí es fonguin en el futur. Un factor que cal tenir molt en compte a l’hora de traçar quina serà l’evolució de l’escalfament global durant les properes dècades i segles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa