MonPlaneta
Les fuites als Nord Stream han emès quantitats enormes de gasos d’efecte hivernacle
  • CA

Les tres fuites dels gasoductes Nord Stream 1 i 2, detectades durant els darrers dies, han emès quantitats enormes de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Segons els càlculs de les institucions europees, la quantitat emesa en pocs dies podria ser equivalent a un terç del CO2 emès per Dinamarca en tot un any. La Unió Europea, a més, creu que les tres fuites es deuen a actes de sabotatge i està advertint que respondrà a qualsevol intent d’atacar les xarxes de subministrament energètic del continent.

Tot apunta a un sabotatge

Les fuites van fer que el gas natural que estava sent introduir als gasoductes des de Rússia no arribés a Europa, escapant-se i acabant alliberat a l’atmosfera. El principal component del gas natural és el metà, que té un efecte hivernacle molt més potent que no pas el diòxid de carboni per bé que es degrada molt més ràpidament.

Els gasoductes Nord Stream són la principal entrada de gas natural rus a Europa | Pjotr Mahonnin (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
Els gasoductes Nord Stream són la principal entrada de gas natural rus a Europa | Pjotr Mahonnin (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Segons els sismòlegs, poc abans del descobriment d’aquestes fuites a les conduccions, que duen el gas de Rússia a Alemanya a través del mar Bàltic, es van registrar tremolors coincidents amb els que produirien una sèrie d’explosions submarines, cosa que apunta en la via del sabotatge.

Conseqüències per a tot el planeta

En qualsevol cas, aquesta situació, que està posant en perill el subministrament energètic d’Europa i que sembla un episodi més en les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna i la resposta de la comunitat internacional, sembla que també ha tingut unes conseqüències nefastes per a la lluita contra el canvi climàtic.

Les emissions de metà a l’atmosfera han augmentat encara més com a part del que podria ser una operació per perjudicar els europeus però que, en el fons, ha danyat tot el planeta. Caldrà veure quins són els resultats de les investigacions per determinar qui n’ha estat el responsable o responsables i, a més dels perjudicis econòmics ocasionats, també caldrà fer-los responsables dels efectes mediambientals i climàtics.

Més notícies
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Troben com eliminar el segon major contribuent a l’escalfament global
Un nou catalitzador pot evitar les emissions de metà del transport i altres activitats
Imatge d'una deixalleria
El control de l’emissió de metà és clau per reduir l’ozó atmosfèric
Un estudi de la Comissió Europea proposa solucions barates i rendibles per reduir aquestes emissions en la producció d'energia, la gestió de residus i l'agricultura
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Els nivells de metà a l’atmosfera estan pujant més ràpid que mai
Malgrat les promeses dels governs mundials, ha arribat a xifres rècord en una escalada sense precedents
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Un nou mapa mostra els punts amb majors emissions de metà del món
Aquest gas podria ser responsable de fins la meitat de l'augment actual de les temperatures

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa