MonPlaneta
Els filtres de CO2 impresos en 3D poden ser una realitat d’aquí poc temps

Fabricar filtres que capturin el diòxid de carboni de l’aire fent servir la tecnologia d’impressió 3D podria ser una realitat d’aquí poc temps. En un estudi publicat a la revista ‘Gels’, un equip d’investigadors de la Universitat Estatal de Carolina del Nord demostra que és possible fer-ho, imprimint un hidrogel que pot contenir anhidrasa carbònica, un enzim que accelera la conversió del CO2 i l’aigua en bicarbonat.

Gràcies a això, en el futur els filtres per retirar el diòxid de carboni de l’aire, dels tubs d’escapament, de les xemeneies… podrien produir-se de manera molt més ràpida, més fàcil i més precisa. A més, disposant només d’una impresora 3D i de les matèries primeres qualsevol podria fer-ne, facilitant moltíssim la implementació d’aquesta tecnologia arreu del món.

Buscant el material perfecte

Els investigadors van barrejar una solució amb dos compostos orgànics, que formen la ‘tinta’ per a imprimir; i l’anhidrasa carbònica. Després, van imprimir filaments de l’hidrogel resultant en dues dimensions alhora que solidificaven la solució amb llum ultravioleta en el mateix moment en què s’imprimia. La idea era que l’hidrogel fos mecànicament prou fort com per imprimir-se en 3D i alhora que pogués tenir forma de fil. La inspiració van ser les nostres pròpies cèl·lules, que tenen enzims en espais compartimentats plens de líquid i que faciliten que facin la seva feina.

Els rotors que capturen aire per extreure'n el CO2 a la central Orca | Julia Dunlop / Climeworks
Les tecnologies de retirada de CO2 seran claus en el futur de l’escalfament global | Julia Dunlop / Climeworks

Resultats molt i molt prometedors

El material i les seves propietats van ser posats a prova per veure com de bé resistia ser doblegat i retorçat i també per veure com de bé capturava carboni. En un petit experiment, van comprovar que el filtre era capaç de retirar el 24% del diòxid de carboni de la barreja de gasos a què el van exposar, menys del que s’ha aconseguit en experiments anteriors però amb un filtre de menys de 2 centímetres de gruix, cosa que obra la porta a fer diverses capes per augmentar la quantitat de carboni capturat. A més, pel que fa a la seva durabilitat, les proves van demostrar que, fins i tot després de més de 1.000 hores funcionant, encara conserva un 52% de la seva capacitat de captura.

Tot plegat, doncs, indica que aquesta manera de crear filtres de captura de carboni pot ser una opció molt interessant i tota una esperança per a la proliferació i la implantació d’una tecnologia que és cada vegada més clar que és imprescindible per a un futur millor. La reducció d’emissions està arribant massa tard i ja hi ha massa CO2 a l’atmosfera. A més de no emetre’n més, doncs, caldrà que en retirem.

Més notícies
Un prototip de robot de cuina amb làser | Universitat de Colúmbia
Creen un ‘xef digital’ que cuina amb làsers i impressió 3D
L'estudi dels productes indica que la carn s'encongeix la meitat, conserva el doble d'aigua i té un gust molt semblant
Impressió 3D d'un cor humà fet de col·lagen
Un nou mètode de bioimpressió 3D ens apropa a la fabricació d’òrgans prostètics
Gràcies a la tasca d'un equip d'enginyers de teixits, la fabricació de cors humans sencers és una mica menys ciència-ficció i una mica més una possibilitat de futur
Parc eòlic marí
Capturar CO2 amb l’energia sobrant, una opció pels parcs eòlics marins
Un professor de Colúmbia detalla l'enorme potencial d'aquestes instal·lacions en la lluita contra l'escalfament global
Les peces de Lego permeten crear bioimpressores 3D a un cost molt baix | Universitat de Cardiff
Creen una impressora 3D de teixits humans amb peces de Lego
Això podria permetre aconseguir mostres per treballar d'una manera molt més barata

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa