MonPlaneta
L’extinció dels elefants podria provocar una catàstrofe climàtica
  • CA

La desaparició dels elefants podria desencadenar una catàstrofe climàtica molt més important que no ens pensem. En un article publicat a ‘PNAS’, un equip d’investigadors apunta al seu paper en el manteniment dels boscos i de la biodiversitats i com la seva extinció faria que els arbres d’Àfrica capturessin i emmagatzemessin menys carboni. De fet, el boscos tropical del centre i l’oest del continent, el segon més gran del món, perdria entre un 6% i un 9% d’aquesta capacitat, accelerant l’escalfament global.

Els elefants, jardiners dels boscos

L’estudi documenta com ho fan exactament els elefants per influir tant en la captació i retenció de carboni en aquests boscos enormes, una raó egoista però molt important per mirar de salvar-los de l’extinció en un moment en què es troben molt amenaçats. Dins d’un bosc podem trobar arbres amb densitats de carboni més baixes i més altes. Els primers creixen molt ràpidament, alçant-se per damunt dels altres per arribar a la llum del sol. Els segons, en canvi, creixen a l’ombra i més a poc a poc. Els elefants s’alimenten dels arbres amb menys carboni, que són més nutritius, reduint la densitat del bosc, fent que hi hagi menys competència entre arbres i donant més llum i nutrients als arbres que capturen més CO2.

Femella d'elefant africà de bosc amb una cria | Thomas Breuer (CC)
Femella d’elefant africà de bosc amb una cria | Thomas Breuer (CC)

Aquest enorme poder destructiu dels elefants, doncs, modifica l’ecosistema i permet que els arbres amb més capacitat d’emmagatzemar carboni es desenvolupen millor. Són, doncs una mena de jardiners del bosc, ja que també escampen les llavors dels arbres que es mengen amb els seus excrements. I tenen un paper molt més important del que podia semblar en el cicle del carboni, ajudant les espècies que més ens convé que proliferin.

Un altre argument per salvar aquests animals amenaçats

Aquests processos, és clar, és probable que no siguin duts a terme només pels elefants sinó també per altres herbívors, tant a l’Àfrica com arreu del món, i haurien de ser estudiats en detall per saber exactament quin dany estem causant als ecosistemes i al clima de la Terra amb la pressió a què sotmetem algunes espècies. En qualsevol cas, però, saber què passaria si els elefants desapareguessin és un argument suficient com per incrementar no les lleis que els protegeixen sinó la seva aplicació.

Dels 10 milions d’elefants que hi havia hagut al continent, ara en queden mig milió i en zones aïllades. Salvar-los, doncs, és tant una responsabilitat envers al medi ambient com envers totes les espècies de la Terra, inclosos nosaltres, que patiran enormement i que fins i tot desapareixeran si el planeta es continua escalfant.

Més notícies
Una femella d'elefant sense ullals | Flickr
La caça furtiva a Moçambic està fent desaparèixer els ullals dels elefants
La pressió per aconseguir ivori ha fet que els animals amb ullals més petits tinguessin més possibilitats de sobreviure
Mamut llanut | Flying Puffin (Flickr)
Els elefants, únics supervivents als canvis climàtics que van eliminar més de 180 espècies properes
Un estudi cobreix tota l'evolució dels proboscidis al llarg de 60 milions d'anys i arriba a conclusions sorprenents
Les autoritats de Malàisia mostren part del carregament comissat, que té un valor de 18 milions d'euros | Administració Duanera de Malàisia
Comissen 18 milions d’euros en ullals d’elefant i ossos de tigre i pangolí
La joieria i la medicina tradicional xinesa, els seus principals destins
Els elefants africants són entre els mamífers que es veuran menys afectats per l'augment dels fenòmens meteorològics extrems
Estudien quins mamífers resistiran millor el canvi climàtic
Els animals amb vides més llargues són més resilients que els que viuen poc temps

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa