Ecologistes en Acció de Catalunya exigeix al Govern que compleixi la sentència judicial que l’obliga a buidar totalment l’abocador de Vacamorta, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà). L’entitat apunta que dur els residus a d’altres abocadors “no és la millor solució possible” però que judicialment s’ha establert i cal que es compleixi. Ecologistes proposa crear una taula territorial per consensuar el nou emplaçament del dipòsit receptor i demana mantenir el principi de proximitat en la gestió de residus.

La sentència judicial obliga al Govern a restaurar la zona tal com era abans del 2000, quan va entrar en funcionament l’abocador. Malgrat tot, el compliment de la sentència es va dilatant per la falta de consens amb el territori en com executar aquesta sentència. Ecologistes en Acció de Catalunya demanen que la Generalitat es posi les piles en el compliment d’aquesta sentència. Malgrat tot, aposten per trobar una sortida consensuada amb el territori i per això proposen la creació d’una taula territorial on es pugui dissenyar la redistribució dels residus que encara hi ha a l’antic abocador.

L'abocador de Vacamorta al juny del 2015 | ACN
L’abocador de Vacamorta al juny del 2015 | ACN

L’entitat rebutja que les deixalles es portin a altres llocs del país, com ara a les Terres de l’Ebre o Hostalets de Pierola, com havia plantejat la Generalitat. Per això aposta que les 2,6 tones de residus s’aboquin en altres punts de l’Empordà, tot i que no veuen amb bons ulls que sigui en el mateix municipi on hi ha Vacamorta, ja que els veïns ja han patit prou amb l’abocador il·legal. Malgrat tot, l’entitat critica que la retirada dels residus no és “la millor solució possible” perquè suposa un impacte important a nivell mediambiental i econòmic. Buidar l’abocador suposarà la circulació de 120 camions de grans dimensions al dia durant cinc anys i la restauració del paratge podria comportar una inversió de 160 milions d’euros. Malgrat tot, els ecologistes recorden que aquesta és la sortida que els tribunals han avalat a l’abocador i per això cal complir-la.

Nou comentari