MonPlaneta
Un excampió de l’NBA lidera un projecte per construir cases ‘negatives en carboni’
  • CA

L’exjugador de bàsquet Rick Fox és conegut per haver jugat als Boston Celtics i a Los Angeles Lakers entre els anys 90 i 2000 i per haver guanyat tres anells de campió de l’NBA amb aquests darrers. No obstant això, i a més de la seva carrera com a actor, també ha esdevingut el líder d’un projecte que està construint el primer barri de cases ‘negatives en carboni’ del món’, tal com com explica la cadena nord-americana CNN.

Ajudar persones però també al planeta

Fox va passar part de la seva infantesa i adolescència en aquest estat arxipelàgic de la Commonwealth que, el 2019, va ser greument afectat per l’huracà Dorian. Després d’aquell desastre, que va causar dotzenes de morts, l’exjugador va aliar-se amb l’arquitecte Sam Marshall, a qui es va cremar la casa durant un incendi forestal a Califòrnia l’any 2018. D’aquesta unió n’està sortint una comunitat d’habitatges que vol, alhora, reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle i pal·liar la manca de llars que va causar l’huracà.

Rick Fox durant la seva etapa com a jugador de Los Angeles Lakers | Steve Lipofsky (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
Rick Fox durant la seva etapa com a jugador de Los Angeles Lakers | Steve Lipofsky (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Un material que retira diòxid de carboni

El seu secret és Partanna, un material que, afirmen, retira diòxid de carboni de l’atmosfera. La seva tecnologia s’està posant a prova a les Bahames a través de la seva empresa Partanna Bahamas que, amb l’ajuda del govern de l’arxipèlag, està construint 1.000 llars resistents als huracans, entre cases unifamiliars i edificis d’apartaments. L’any vinent s’han d’entregar les primeres 30 unitats situades a les illes Acabo, les més afectades pel desastre.

Aquesta col·laboració serà anunciada aquest mateix dimecres a la cimera COP27 per Philip Davis, primer ministre del país. En un comunicat, David va afirmar que “la innovació i les noves tecnologies tindran un paper crucial en evitar els pitjors escenaris climàtics”, que podrien tenir efectes catastròfics en un país que és entre els qui més pateixen els canvis que ja s’han produit.

Philip Davis, primer ministre de les Bahames, l'exjugador de la NBA, Rick Fox; i l'arquitecte Sam Marshall | Oficina del Primer Ministre de les Bahames
Philip Davis, primer ministre de les Bahames, l’exjugador de la NBA, Rick Fox; i l’arquitecte Sam Marshall | Oficina del Primer Ministre de les Bahames

En declaracions a la CNN, Fox explica que “no tenen temps per esperar que algú els salvi” i que a Partanna han desenvolupat “una solució que pot canviar com es construeix al món”. Aquest material està format d’elements naturals i reciclats com ara escòria de la producció d’acer o salmorra de la dessalinització, evitant que contaminin, i a més no conté ni resines ni plàstic ni tampoc no necessita ciment, la producció del qual suposa aproximadament un 5% de les emissions globals de carboni.

Una llista llarguíssima d’avantatges

Un fet poc conegut és que la majoria d’edificis absorbeixen diòxid de carboni de manera natural per un procés anomenat carbonació, pel qual aquest gas reacciona amb minerals del ciment. En aquest cas, però, i a causa de la densitat del material, les cases de Partanna retiraran carboni a molta més velocitat, a més de no emetre’n gairebé gens durant la seva producció.

Nassau, capital de les Bahames | Axelspace Corporation (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
Nassau, capital de les Bahames | Axelspace Corporation (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Segons els càlculs de l’empresa, una casa de 115m2 es podria construir pràcticament sense emissions i, a més, retirarà unes 22,5 tones de CO2, sent totalment negativa en carboni del princip al final del cicle del material. En comparació, una casa de ciment de la mateixa mida genera unes 70 tones de CO2 només per construir-la.

Pel que fa als beneficis concrets per a les Bahames, per començar l’ús de salmorres fa que les cases siguin resistents a la corrosió de l’aigua del mar, fent que el Partanna sigui ideal per als habitants d’illes i atols. A més, però, els crèdits de carboni que generaran les cases seran venuts i els diners emprats per finançar diverses iniciatives socials, com ara aconseguint que famílies amb pocs recursos siguin propietàries de les seves llars.

Més notícies
Permagel | Universitat de Barcelona
La fusió del permagel amenaça les llars de cinc milions de persones
Els edificis i infraestructures alçats sobre aquesta terra glaçada s'esfondraran a mesura que el planeta s'escalfi
Imatge del projecte 'The Longhouse'
Construcció amb fusta massiva: una porta a la sostenibilitat
Al MIT, als Estats Units, un nou projecte ha donat com a resultat el disseny d'un edifici d'ús comunitari d'altíssima eficiència energètica fet amb fusta
El ministre d'Afers Exteriors de Tuvalu, Simon Kofe, es va adreçar a la COP26 des de dins de l'aigua per simbolitzar la situació desesperada del seu país | Ministeri d'Afers Exteriors de Tuvalu
Tuvalu vol copiar-se al metavers abans de desaparèixer sota el mar
El seu govern vol salvar la història i la cultura de l'arxipèlag però també les seves institucions
Una casa de fusta, al Bages, amb la seva propietària i els responsables de la construcció al davant | ACN
Els habitatges de fusta poden evitar emetre 100.000 milions de tones de CO2
Aquesta reducció es podria aconseguir sense canviar els usos de terres dedicades al conreu alimentari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa