MonPlaneta
Europa vol accelerar les autoritzacions a les renovables
  • CA

ALa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afirmat que vol accelerar les autoritzacions d’instal·lacions d’energia renovable per acabar amb la dependència del gas. En un debat al Parlament Europeu, Von der Leyen ha reconegut que la lentitud del procés és un “obstacle” en el desplegament de les renovables i fa que la Unió Europea sigui “massa depenent” del gas, un 90% del qual és importat. No obstant això, Von der Leyen ha insistit que els estats són qui ha d’impulsar les mesures immediates per fer front a l’augment de preus. “La transició verda és crucial per a la nostra economia i resiliència”, ha dit. Per tot plegat, la presidenta de la CE ha anunciat que presentaran un complement a la directiva d’energies renovables l’any que ve.

La “prioritat” ara, considera, és “alleugerir” la càrrega de la factura a les famílies més vulnerables i les empreses a través, entre d’altres, de la retallada d’impostos. En aquest sentit, ha subratllat que de mitjana un terç de la factura són impostos i que els estats poden actuar. A mitjà i llarg termini, Von der Leyen considera que la compra conjunta de gas pot fer que la UE tingui una posició negociadora més forta al mercat i que l’emmagatzematge de reserves estratègiques pot fer que estigui “més prepada” per a futures crisis.

Les energies solar i eòlica han tingut un paper important en la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle | Departament de Territori i Sostenibilitat
Les energies solar i eòlica han tingut un paper important en la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle | Departament de Territori i Sostenibilitat

L’eurodiputada del PP Europeu Esther de Lange ha afirmat que l’augment del preu de l’energia és el resultat de la “dependència” de la Unió Europea en aquest terreny. “No és nou, però ara veiem què significa”, ha dit. Per la seva banda, la diputada dels socialistes europeus Iratxe García ha advertit que l’increment del preu de l’energia pot perjudicar el suport de la població a la transició ecològica i ha reclamat “mesures excepcionals”. L’eurodiputat dels liberals de Renovar Europa Stéphane Séjourné ha insistit que la transició ecològica “no és el problema”, mentre l’eurodiputada dels Verds Ska Keller ha remarcat que l’augment del preu de l’energia és el resultat “d’haver fet massa poc durant massa temps”. L’eurodiputat ultradretà d’Identitat i Democràcia, Marco Zanni, ha qüestionat “l’eficàcia” de la transició verda, mentre l’eurodiputat dels Conservadors i Reformistes Raffaele Fitto ha advertit que els llargs processos per autoritzar noves instal·lacions de renovables fa perdre “credibilitat” a la transició ecològica. Finalment, l’eurodiputada de l’Esquerra Unitària Manon Aubry ha advertit que “el problema no se solucionarà sense sortir de la lògica del mercat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa