MonPlaneta
Un estudi revela que els efectes de la irrigació no sempre són positius

Els efectes de la irrigació no sempre són positius, segon un nou estudi publicat a ‘Nature Reviews Earth and Environment’. En aquest treball, un equip d’investigadors mira de donar informació que ajudi a fer un ús més sostenible de l’aigua i que sigui compatible amb la producció d’aliments en el futur, avaluant quins són els impactes del reg en cada cas.

L’ús més habitual de l’aigua al món

A dia d’avui, la irrigació, que es fa servir bàsicament per a usos agrícoles, suposa aproximadament el 70% de l’aigua que s’extreu dels rius, els llacs i altres fonts i aproximadament el 90% de l’aigua que es fa servir al món. Segons els càlculs, hi ha més de 3,6 milions de quilòmetres quadrats de conreus de regadiu al món, una part relativament petita de la superfície del món però que té un impacte important en el medi ambient i el clima de les regions on hi ha aquest tipus d’agricultura, especialment a les zones on aquesta pràctica és més extensiva.

L'aplicació d'aquest material als camps de conreu desperta cada cop més interès | GIZ / Tim Brunauer / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
LGIZ / Tim Brunauer / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

No obstant això, també és cert que els conreus de regadiu produeixen, aproximadament, el 40% dels aliments del món i, per tant, no se’n pot prescindir fàcilment. El que sí que es pot fer, i és l’objectiu d’aquest estudi, és entendre la complexitat dels seus efectes per poder prendre mesures que permetin obtenir-ne els beneficis i, alhora, reduir els impactes negatius.

Conseqüències dels regadius en el medi ambient i el canvi climàtic

És per això que, tot i que hi ha estudis locals sobre alguns dels efectes dels regadius, un equip de gairebé 40 investigadors de vuit països n’han analitzat més de 200 per veure tant els impactes que es pateixen en el present com, també, el que hi pot haver en el futur, i també poder tenir en compte exactament quins són els principals beneficis, si n’hi ha, que aporta la irrigació.

D’entrada, el reg pot fer baixar subtancialment les temperatures durant el dia, però també canvien el cicle del carboni i el nitrogen dels ecosistemes agraris. Així, si d’una banda ajuden a evitar la calor més extrema, el reg també pot augmentar la humitat de l’atmosfera i promoure l’alliberament de gasos d’efecte hivernacle. A més, segons la zona, l’estació i els vents, el regadiu també pot afectar la freqüència i la quantitat de les precipitacions.

Des del punt de vista humà, a més, el regadiu fa servir uns 2.700 quilòmetres cúbics d’aigua dolça cada any i, en moltes zones, això redueix la disponibilitat de recursos hídrics, especialment d’aigua subterrània, i també contribueix a que alguns productes fets servir a l’agricultura, com els fertilitzants o els pesticides, vagin a parar a rius i llacs que són font d’aigua de boca.

Una millor comprensió per poder proposar mesures

Per tot plegat, i com a conclusió, els investigadors proposen maneres de millorar la manera com s’avalua la irrigació, per tal d’aconseguir mètodes millors i que permetin millorar l’ús de l’aigua i la producció d’aliments i fer-los més sostenibles. Amb més dades i una comprensió més profunda, els científics podrien investigar les interaccions entre tots els factors implicats i, així, ajudar a millorar l’agricultura de regadiu alhora que se’n redueixen els impactes.

Més notícies
L'aigua regenerada és un element clau per a un futur amb menys precipitacions però on el cicle de l'aigua es pot fer molt més eficient i sostenible | Aigües de Barcelona

L’aigua regenerada, la resposta més sostenible a la sequera

Aigües de Barcelona promou aquesta font de recursos hídrics, que ja és un 25% dels emprats a la metròpoli de Barcelona
El satèl·lit SWOT podrà seguir les dinàmiques de l'aigua del nostre planet amb una precisió extraordinària | JPL / NASA

Un nou satèl·lit observarà gairebé tota l’aigua de la Terra

El SWOT va ser llançat aquest divendres i permetrà conèixer millor els impactes del canvi climàtic
Gràcies a les tècniques presentades per la UB es podrà seguir l'impacte de l'estrès per sequera a les plantes de manera ràpida, fàcil i barata

La UB crea eines ràpides i barates per avaluar la sequera a les plantes

Gràcies a elles es podrà fer un seguiment de l'estrès que pateixen a zones remotes o amb menys recursos
Les autoritats del país s'han reunit amb representants dels governs locals i els ramaders per mirar de frenar aquesta escalada | Kenya Wildlife Service

La sequera extrema augmenta els conflictes entre humans i lleons a Kenya

La darrera setmana una desena d'aquests grans felins han estat abatuts al sud del país

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa