Els efectes de la irrigació no sempre són positius, segon un nou estudi publicat a ‘Nature Reviews Earth and Environment’. En aquest treball, un equip d’investigadors mira de donar informació que ajudi a fer un ús més sostenible de l’aigua i que sigui compatible amb la producció d’aliments en el futur, avaluant quins són els impactes del reg en cada cas.
L’ús més habitual de l’aigua al món
A dia d’avui, la irrigació, que es fa servir bàsicament per a usos agrícoles, suposa aproximadament el 70% de l’aigua que s’extreu dels rius, els llacs i altres fonts i aproximadament el 90% de l’aigua que es fa servir al món. Segons els càlculs, hi ha més de 3,6 milions de quilòmetres quadrats de conreus de regadiu al món, una part relativament petita de la superfície del món però que té un impacte important en el medi ambient i el clima de les regions on hi ha aquest tipus d’agricultura, especialment a les zones on aquesta pràctica és més extensiva.

No obstant això, també és cert que els conreus de regadiu produeixen, aproximadament, el 40% dels aliments del món i, per tant, no se’n pot prescindir fàcilment. El que sí que es pot fer, i és l’objectiu d’aquest estudi, és entendre la complexitat dels seus efectes per poder prendre mesures que permetin obtenir-ne els beneficis i, alhora, reduir els impactes negatius.
Conseqüències dels regadius en el medi ambient i el canvi climàtic
És per això que, tot i que hi ha estudis locals sobre alguns dels efectes dels regadius, un equip de gairebé 40 investigadors de vuit països n’han analitzat més de 200 per veure tant els impactes que es pateixen en el present com, també, el que hi pot haver en el futur, i també poder tenir en compte exactament quins són els principals beneficis, si n’hi ha, que aporta la irrigació.
D’entrada, el reg pot fer baixar subtancialment les temperatures durant el dia, però també canvien el cicle del carboni i el nitrogen dels ecosistemes agraris. Així, si d’una banda ajuden a evitar la calor més extrema, el reg també pot augmentar la humitat de l’atmosfera i promoure l’alliberament de gasos d’efecte hivernacle. A més, segons la zona, l’estació i els vents, el regadiu també pot afectar la freqüència i la quantitat de les precipitacions.

Des del punt de vista humà, a més, el regadiu fa servir uns 2.700 quilòmetres cúbics d’aigua dolça cada any i, en moltes zones, això redueix la disponibilitat de recursos hídrics, especialment d’aigua subterrània, i també contribueix a que alguns productes fets servir a l’agricultura, com els fertilitzants o els pesticides, vagin a parar a rius i llacs que són font d’aigua de boca.
Una millor comprensió per poder proposar mesures
Per tot plegat, i com a conclusió, els investigadors proposen maneres de millorar la manera com s’avalua la irrigació, per tal d’aconseguir mètodes millors i que permetin millorar l’ús de l’aigua i la producció d’aliments i fer-los més sostenibles. Amb més dades i una comprensió més profunda, els científics podrien investigar les interaccions entre tots els factors implicats i, així, ajudar a millorar l’agricultura de regadiu alhora que se’n redueixen els impactes.