MonPlaneta
Un estudi de 138.000 espècies revela que el 30% estan en perill d’extinció
  • CA

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) ha actualitzat la seva Llista Vermella d’Espècies Amenaçades. De les 138.374 espècies que ha inclòs al seu estudi, un 28% es troben en situació de perill greu d’extinció. Tal com va anunciar l’organització aquest dissabte, tot i les millores que hi ha hagut a nivell global el número d’espècies amenaçades no deixa de crèixer, i destaca que a moltes regions, per exemple, els bancs de tonyines són molt i molt petits a causa de la sobrepesca.

Pel que fa als taurons i les rajades, el 37% de les espècies conegudes es troben en perill d’extinció pel mateix motiu, amb un 31% afectaes per la degradació i la pèrdua d’hàbitats i un 10%, a més, pel canvi climàtic. En aquest sentit, les estadístiques sobre aquests animals i sobre les plantes són força semblants: 2 de cada 10 estan amenaçades i la destrucció dels hàbitats continua sent un perill més gran que no pas el canvi climàtic. D’altra banda, un dels rèptils més coneguts del món, el varà de Komodo, el llangardaix més gran del món, també ha passat a ser considerat una espècie amenaçada per la pèrdua d’hàbitats a causa tant de l’activitat humana com del canvi climàtic.

Exemplars de tonyina vermella en una imatge d'arxiu | Mossos d'Esquadra
Exemplars de tonyina vermella en una imatge d’arxiu | Mossos d’Esquadra

El proper novembre, Glasgow (Escòcia) acollirà la cimera climàtica COP26 de les Nacions Unides, on els governs del món miraran d’arribar a acords en diversos objectius relacionats directament amb la reducció d’emissions, de la fi de l’ús del carbó a la implantació definitiva de la mobilitat sostenible o a posar fre a la desforestació. Així doncs, encara hi ha opcions per a totes aquestes espècies amenaçades. De fet, segons l’estudi, de les set espècies més pescades de tonyina, n’hi ha tres que comencen a recuperar-se després de la implantació de quotes de sostenibilitat en les captures i també gràcies a la lluita contra la pesca il·legal. Així doncs, sembla que algunes de les mesures preses els darrers anys comencen a donar resultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa