MonPlaneta
Un estudi confirma que plantar arbres salva vides de debò
  • CA

Plantar arbres realment pot salvar vides, segons un estudi basat en una campanya que va fer precisament això durant 30 anys a Portland (Estats Units), codirigit per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Servei Forestal del Departament d’Agricultura del país nord-americà (USDA) i que ha estat publicat a la revista ‘Environment International’. Les dades recollides indiquen que el nombre d’arbres plantats al carrer s’associa amb una reducció en la mortalitat i que l’efecte s’accentua a mesura que creixen i envelleixen.

Una campanya que ha reduït molt la motalitat

Fa tres dècades que l’organització sense ànim de lucre Friends of Trees planta arbres als carrers de la ciutat i, ara, l’estudi coliderat pel centre impulsat per la Fundació “la Caixa” apunta que cadascun d’ells es va associar a una reducció significativa de la mortalitat no accidental (20%) i cardiovascular (6%) si els arbres s’havien plantat entre 15 i 20 anys abans. A més, els beneficis econòmics de plantar arbres són àmpliament superiors als del seu manteniment.

Arbres a la ciutat estatunidenca de Portland | LO Kin-hei / Shutterstock
Arbres a la ciutat estatunidenca de Portland | LO Kin-hei / Shutterstock

Un estudi amb dades poc corrents

Així, una altra prova dóna suport a l’associació entre exposició a la natura i reducció de la mortalitat. Fins ara, explica Payam Dadvand, investigador d’ISGlobal i autor principal de l’estudi, la majoria d’estudis feien servir imatges per satèl·lit per a estimar l’índex de vegetació, cosa que “no distingeix els diferents tipus” i que, per tant, no podien “traduir-se directament en intervencions tangibles“. És per això que els investigadors d’USDA i ISGlobal, un node basat en la recerca i l’assistència mèdica que vol fer front als reptes de la salut en un món globalitzat, van fer servir l’experiment natural de Friends of Trees, que va plantar més de 49.000 arbres i va registrar on i quan es va fer.

Els resultats d’analitzar els arbres plantats en una àrea censal, on viuen unes 4.000 persones, en els 5, 10 i 15 anys precedents han permès associar aquestes dades amb les de mortalitat per causes cardiovasculars, respiratòries i no accidentals a la zona, cedides per l’Autoritat Sanitària d’Oregon. L’anàlisi, a més, va tenir en compte altres factors que poden influir en la mortalitat, com ara els ingressos, l’educació i la composició racial de cada zona.

La presència d’arbres s’associa a una reducció de la mortalitat per pràcticament totes les causes

Beneficis més palpables a mesura que passa el temps

On es van plantar més arbres, les taxes de mortalitat eren menors, una associació negativa significativa per a totes les causes no accidentals, especialment per als homes i les persones de més de 65 anys. L’associació, a més, era més forta a mesura que els arbres creixien i envellien: la reducció en la mortalitat associada als arbres d’entre 11 i 15 anys (30%) era el doble que en els arbres d’entre 1 i 5 anys (15%). Així doncs, conservar els arbres madurs pot ser especialment important per a la salut pública.

L’estudi no aporta proves directes sobre els mecanismes que fan que els arbres millorin la salut, però que els arbres gran tinguin un impacte més gran que els petits és revelador perquè són millors per a absorbir la contaminació de l’aire, moderar les temperatures i reduir el soroll, tres factors que s’associen a diversos riscos per a la salut i a la mortalitat. Geoffrey H. Donovan, del Servei Forestal de l’USDA i primer autor de l’estudi, explica que com que l’efecte s’ha notat “tant en els barris verds com en els menys verds”, sembla clar que plantar arbres els “beneficia a tots dos”.

Els costos de plantar i mantenir arbres són molt inferiors als beneficis que aporten, també als econòmics

Una actuació positiva i rendible

A més, les estimacions dels autors apunten que els beneficis de plantar arbres superen en escreix els costos: si plantar i mantenir un arbre urbà a cadascuna de les 140 zones censals de Portland seria d’entre 3.000 i 13.000 dòlars, generaria uns 14,2 milions de dòlars anuals en vides salvades. Així doncs, l’estudi dóna “una base científica sòlida” que pot guiar “intervencions tangibles” com ara plantar arbres i que estiguin destinades a “augmentar la longevitat dels residents urbans”, conclou Dadvand.

Més notícies
Molsa a les arrels d'un arbre
La molsa és un detector natural de la pol·lució de l’aire
Segons un nou estudi, la molsa, com a sensor natural i sostenible, podria ser emprada per alertar les autoritats en cas d'alteracions potencialment perilloses de la qualitat de l'aire
El Parc del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric, a Badalona | AMB
La proximitat als espais verds redueix l’estrès oxidatiu
Un estudi d'ISGlobal en nens i nenes analitza per primer cop aquesta relació
Tenir plantes a casa o a l'oficina pot ajudar molt a netejar-ne l'aire, segons un estudi | Unsplash
Algunes plantes comunes poden millorar molt la qualitat de l’aire a casa
Poden retirar fins el 20% del diòxid de nitrogen, un contaminant molt comú, d'una oficina
Pol·lució a Londres | David Holt (CC)
L’OMS rebaixa els llindars de contaminació de l’aire considerats segurs
El diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió, entre les principals substàncies revisades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa